Nagyvilág

Az amerikai külügy is aggódik a Klubrádió helyzete miatt

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

„Az Egyesült Államok, amely Biden elnök alatt ismét összpontosítani kíván a demokráciára, osztja az aggályokat a magyarországi sajtószabadság visszaszorulása miatt” – a hvg.hu szemléje szerint ezt a washingtoni külügyi tárca szóvivője közölte.

Ned Price kiemelte: ha még egy független hang kiszorul a közvitából, miután a Klubrádió elveszti a frekvenciaengedélyét, az újabb csapás volna a média sokszínűségére nézve. Arra ösztökélik a magyar kormányt, hogy támogassa a nyílt sajtóviszonyokat, tartsa fenn a jogállamot és kövesse az átláthatóság elveit – tette hozzá.

Az állásfoglalást az AFP hírügynökség azzal egészítette ki, hogy a rádió ügye csak fokozza a nyugtalanságot a sajtószabadság miatt az uniós tag Magyarország kapcsán. Végső döntés csak hónapok múlva várható, addig azonban a csatorna rengeteg hirdetéstől esik el és a hallgatók jelentős része sem követi az internetre. Idézik Polyák Gábort, a Mérték Média Elemző vezetőjét, aki szerint a fejlemény pontosan beleilleszkedik a kormányzati intézmények azon törekvésébe, hogy hallgatásra kényszerítsék a kritikus hangokat.

Arra a kérdésre, hogy mit kíván tenni a tárca, miután leáll a Klubrádió és így még tovább romlik a média helyzete Magyarországon, szokásos sajtóértekezletén a francia Külügyminisztérium szóvivője úgy válaszolt, hogy szorosan nyomon követik, mi történik az adóval, amely nehéz helyzetbe került a sugárzási engedély meghosszabbítása ügyében. Ha felfüggesztik a működését, az rossz jel volna a média sokszínűsége és függetlensége, a tájékoztatás szabadsága szempontjából. Ezért felhívta Magyarországot, hogy tartsa be e téren vállalt európai kötelezettségeit.

Kapcsolódó
Nyert a Médiatanács: elnémul a Klubrádió
Vasárnap éjfélig lesz fogható a rádió, utána csak az interneten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik