Belföld

Klubrádió-vezér: Ha kell, az Európai Unió Bíróságáig megyünk

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Klubrádió keresetét az adó frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben. Ez azt jelenti, hogy egyik utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak vasárnapig használhatja az egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni, legalábbis egy ideig biztosan. A Klubrádió vezérigazgatója az ítélethirdetés után a 24.hu-nak elmondta, ha szükséges, akár az európai unió bírósága elé viszik az ügyet. Stock Richárd jogsértőnek nevezte az ítéletet, és közölte, a rádió diszkrimináció áldozata lett. Elmondta ugyanakkor, hogy rádió online változatlan műsorfolyammal szolgálja majd ki a hallgatókat. Mint mondta, versenyben vannak jelenlegi frekvenciájuk új pályázati kiírásán, és fontolgatják, hogy a korábbi 95,3 MHz frekvenciára is pályáznak.

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Klubrádió keresetét, így már biztos, hogy vasárnap elnémul az utolsó kormánykritikus rádió. Mit szólnak az ítélethez.

Meglepett bennünket a bíróság döntése. Nem feltétlenül az, hogy a keresetünket elutasították – mert ez benne volt a pakliban –, hanem az, hogy érveinket lesöpörve, a bíróság érdemi indoklás nélkül hozott ítéletet. A döntést jogsértőnek tartjuk és fellebbezünk ellene.

Meddig hajlandók elmenni az igazukért? 

Mivel a bíróságon több európai uniós szabályra is hivatkoztunk – amit szintén nem vettek figyelembe –, ha a magyarországi jogorvoslati lehetőségek nem vezetnek eredményre, akkor az Európai Unió Bírósága elé tervezzük vinni Klubrádió ügyét.

A bíróság annyiban indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok tehát jogerőssé váltak, így a két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor. Ez alapján van némi felelősségük a történtek miatt.

A jogsértés szót nem tartom helyénvalónak, ugyanis a szóban forgó két eset arról szólt, hogy a Klubrádió késedelmesen tett eleget két korábbi adatszolgáltatási kérésnek. De amikor ez történt a jogszabály nem tartalmazott határidőt a teljesítés tekintetében. Ezt csak 2019-ben iktatták törvénybe. Magyarán korábban, amikor a Klubrádió teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettséget nem lépte túl a határidőt, mert akkor még nem volt ilyen. Továbbá az említett adatszolgáltatási kérés olyan terjedelmű volt, amit semmilyen szabály nem írt elő, vagyis a Médiatanácsnak egy teljesen egyoldalú előírása volt, amit egyébként, bár akadozva, de teljesített is a rádió. Az pedig meglehetősen aggályosnak tartjuk, hogy egy korábbi jogsértés miatt egy szolgáltatót többszörös szankció érjen. Ráadásul, több más rádió hasonló szabálysértésére is hivatkoztunk a perben, amelyek szintén késve teljesítették az adatkéréseket, mégis megkapták a hosszabbítást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól.

Ebből mire következtetnek? 

Ez alapján úgy látszik, hogy a Klubrádió súlyos diszkrimináció áldozata. Hiszen, ha mások ugyanilyen szabálysértés miatt nem kaptak büntetést, sőt megkapták a frekvenciajogosultság meghosszabbítását, akkor a Klubrádiót sem szabadna, hogy ilyen hátrány érje.

Mihez kezdenek most? 

A jogorvoslati lehetőségeket igénybe fogjuk venni, ám ezek hónapokig tarthatnak majd. A jelenlegi állás szerint a Klubrádió analóg adása vasárnap elhallgat, és csak online lehet majd hallgatni a rádiót.

A kizárólag online rádiózásra történő áttérés mennyiben érinti a szerkesztőséget, lesznek-e elbocsátások, hogyan készülnek a változásra? 

Semmilyen változtatást nem tervezünk. A hallgatóinknak is azt ígértük, hogy a Klubrádió műsorfolyama nem fog változni. Tehát február 15-től ugyanazok a szerkesztők, ugyanazokat a műsorokat állítják majd elő, amelyek jelenleg is futnak. Terveink közt szerepel, hogy március 15-e környékére gyűjtést szervezünk, és akkor majd kiderül, hogy a hallgatók ugyanúgy támogatják-e a rádiót, ahogyan eddig. Ha igen, akkor a műsorstruktúra a jövőben sem fog változni. A rádió működése eddig sem platformfüggő volt, mivel már az ország egyik leghallgatottabb online rádiója a Klubrádió. Tehát nem arról van szó, hogy átállunk valamire, hanem arról, hogy a már meglévő online sugárzás sokkal nagyobb hallgatottságot kap majd a reményeink szerint. Vagyis nincs szükség változtatásokra, a rádiót eddig is a hallgatók tartották el. Karcsúsítási terv nincsen.

A hallgatók számának mekkora csökkenésére számítanak? 

Erre nincs becslésünk, de az analóg és az online sugárzásainkat naponta eddig körülbelül 200 ezer ember hallgatta, rendszeres támogatónk ebből nagyjából 8-10 ezer fő volt. Ha a hallgatótáborunkat nem is feltétlenül tudjuk megtartani, de 100-150 ezer ember továbbra is a Klubrádiót választja, és abban benne van az a 8-10 ezer támogató többsége is, akkor a rádió működése nem fog megváltozni. Minden a hallgatókon múlik majd, tehát a hatalom nem fogja tudni elhallgattatni a rádiót.

Jelenleg is folyamatban a pályáztatása a Klubrádió által még használt 92,9 MHz frekvenciajogosultságnak, valamint a rádió által korábban használt, 95,3 MHz frekvenciára is pályázatot írtak ki. Mit terveznek? 

Előbbiben egyedüli pályázóként maradtunk a kalapban, mert két másik pályázót kizártak. Ez azért áll, mert az egyik pályázó fellebbezett a döntés ellen. Ennek elnyerésére jó esélyeink vannak, még akkor is, ha a fellebbezett pályázó mégis versenyezhet, mert a leadott pályázatunk színvonala, és az a tény, hogy működő médiavállalkozás a Klubrádió, előnyt ad számunkra. Azt is fontolgatjuk, hogy a korábban használt 95,3 MHz frekvenciára is pályázzunk, de ennek anyagi előfeltételei vannak. Ugyanakkor elsősorban a 92,9 MHz frekvenciajogosultságot szeretnénk továbbvinni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik