Belföld

Francia külügyi szóvivő: A Klubrádió felfüggesztése nyugtalanító jel lenne

A francia diplomácia keddi állásfoglalása szerint a Klubrádió felfüggesztése a médiafüggetlenség és a pluralizmus szempontjából nagyon nyugtalanító jel lenne.

Nagy figyelemmel követjük a helyzetét ennek a független magyar rádiónak, amely komoly nehézségekbe ütközött a frekvenciára szóló jogosultság megújításának folyamatában

– mondta kedden Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő.

A sugárzás felfüggesztése nagyon nyugtalanító jel lenne a tájékoztatási és a tájékozódási szabadság, a médiafüggetlenség és a pluralizmus szempontjából, amely értékekhez Franciaország nagyon ragaszkodik

– hangsúlyozta napi sajtótájékoztatóján a szóvivő az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint.

Felszólítjuk Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben európai kötelezettségvállalásait ezen a területen

– tette hozzá.

A Fővárosi Törvényszék ítélete kedden megerősítette, hogy a Klubrádió által használt frekvenciára szóló jogosultság megújítása iránti kérelmet jogszerűen, törvényi kizáró ok miatt utasította el a médiatanács. A Klubrádió hét évre szóló hatósági szerződése a Budapest 92,9 MHz használatára 2014. február 14-étől 2021. február 14-éig tart. A médiatanács a rádió megújítási kérelmét a médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően 2020 szeptemberében elutasította.

Kapcsolódó
Klubrádió-vezér: Ha kell, az Európai Unió Bíróságáig megyünk
A Fővárosi Törvényszék ítélete alapján február 14-én elhallgat a Klubrádió, és kényszerből kizárólag internetrádióként működik tovább. Ám lehet, hogy csak ideiglenes lesz a váltás, két frekvencia is nyitva állhat az utolsó kormánykritikus rádió előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik