Nagyvilág koronavírus

Kiderült pár dolog a Sinopharm vakcinájáról

AFP
AFP

Miközben Magyarországon immár négy másik vakcinát is engedélyeztek (Pfizer-BioNtech, Moderna, AstaZeneca, Szputnyik V), egyelőre úgy tűnik, a belátható időn belül véghezvitt, tényleg tömeges oltáshoz kikerülhetetlen lesz a kínai Sinopharm-vakcina, amelyből a kormány tájékoztatása szerint négy hónap alatt ötmillió adag érkezik az országba. (Összehasonlításul: Pfizerből és Modernából együttesen közel másfél hónap alatt érkezett félmillió adag, Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcina várható 3 hónap alatt, AstraZeneca készítményéből pedig 6,5 millió adag a terv, de egyelőre csak 20 ezer adag érkezett).

Egyelőre az európai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a Sinopharmmal lehet érdemben felpörgetni a lakosság átoltását: Szerbia a kontinensen elsőként, január 18-án engedélyezte a kínai oltóanyagot, és mostanra az Egyesült Királyság után Európa legátoltottabb országává vált, miután két hét alatt a hétmilliós ország 450 ezer polgára kapta meg a vakcinát – jórészt a kínait.

Mivel azonban az itthon engedélyezett vakcinák közül a hiányos dokumentáció miatt jelenleg talán a Sinopharm termékével kapcsolatban a legnagyobb a bizonytalanság, érdemes odafigyelni rá, milyen visszajelzések érkeznek azokból az országokból, ahol már bevetették az oltóanyagot.

Kapcsolódó
A világ egyik leggazdagabb országa lehet Orbán új laboratóriuma
Az ország és a kormány is nagyot nyerhet a kínai vakcinával, a képletben azonban túl sok a bizonytalan tényező. A vakcinát először engedélyező Egyesült Arab Emírségekben bárki besétálhat érte, míg a Pfizerre ott is várni és regisztrálni kell.

Pakisztánban az oltóanyag ugyanazon a napon kapta meg sürgősségi jóváhagyást, mint Szerbiában, a napokban azonban az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a szakértői bizottság ajánlása alapján 60 év felett egyelőre nem engedélyezik a használatát. Kínában (és a Seychelle-szigeteken) szintén csak a 18 és 60 éves kor közöttieknél alkalmazzák ezt a vakcinát, erről Szijjártó Péter azt mondta: ez stratégiai kérdés, Kínában úgy döntöttek, hogy a vírus terjesztésében nagyobb szerepet játszó fiatalok között kezdik az oltást, de a vakcinát 60 év felett is engedélyezték.

Korábban Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedőket lehetne beoltani a kínai vakcinával, ez az álláspont azonban még változhat, mint ahogy jelenleg a rendelkezésre álló AstraZeneca-vakcinákat is a 60 alatti krónikus betegeknek szánják.

Egyiptomban már január 3-án engedélyezték a Sinopharm-vakcina sürgősségi felhasználását, és el is kezdték beoltani vele az egészségügyi dolgozókat. Az ország egészségügyi minisztériuma a tapasztalatok alapján vasárnap tette közzé a vakcina lehetséges mellékhatásait, úgymint:

  1. fájdalom, bőrpír, merevség és viszketés az oltás területén;
  2. a testhőmérséklet emelkedése, fejfájás;
  3. fáradtság, hányinger és hányás;
  4. hasmenés, köhögés és allergiás reakciók;
  5. izomfájdalom;
  6. ízületi fájdalom és letargia;
  7. izomgörcsök.

A minisztérium hozzátette, hogy ezek a tünetek általában nem igényelnek semmilyen kezelést, és maguktól is elmúlnak. Egy influenzaoltásnál egyébként lényegében ugyanezek a nem kívánt oltási reakciók léphetnek fel.

Kapcsolódó
Virológusok: bármilyen vakcina sokszorosan jobb, mint a betegség
Vannak különbségek, mindenki másik mellett teszi le a voksát, de az biztos, hogy mindegyiket beadatnák maguknak is.

A Fortune.com ugyancsak a hétvégén készített interjút egy Sanghajban élő amerikai tanárral, aki bár hezitált a fejlesztési folyamat átláthatatlansága miatt, végül élt a lehetőséggel, és beadatta magának a Sinopharm vakcináját, immár a második oltáson is túl van, mellékhatást nem tapasztalt. A 31 éves Will Henry elmondta, a kollégáival sokat beszélgettek az oltás kockázatairól, és meglepő volt számára, hogy a külföldi állampolgárok közül sokkal többen bevállalták, mint a munkahelyén dolgozó kínaiak. Amikor megkérdezte őket, miért, a kínai kollégák arra hivatkoztak, hogy az oltás szerintük még nem elég biztonságos, illetve túl gyorsan jött ki. Más kérdés, hogy a külföldiekkel szemben nekik biztosan nem kell elhagyniuk Kínát, ahol lényegében sikerült elfojtani a járványt, míg Henrynek elsősorban az lebegett a szeme előtt, hogy biztonságban hazautazhasson a családjához az Egyesült Államokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik