Nagyvilág koronavírus

Szlovákia is tervezi az orosz oltóanyag használatát

Az országban egyelőre csak a Pfizer vakcinájával oltanak.

Szlovákia törekszik arra, hogy a Covid-19 ellen kifejlesztett, orosz gyártmányú Szputnyik vakcinát is beszerezzen – jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán. A tárcavezető – akinek bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte – megerősítette azt is, hogy az általa vezetett szlovák szaktárca engedélyt adhat az orosz vakcina használatára akkor is, ha azt még nem hagyta jóvá az Európai gyógyszerügynökség (EMA). Hozzátette: ez egyike az általuk fontolóra vett, de határesetnek tartott lehetőségeknek.

A Szlovákiában is december végén megkezdett oltási program keretében eddig több mint 150 ezer személyt oltottak be, közülük szerdán több mint nyolcezret. Egyelőre csak egyfajta vakcinát használnak, a Pfizer-BioNTech konzorcium termékét. Marek Krajcí szerdán bejelentette azt is, hogy február 9-én megérkezik az országba 150 ezer adag az AstraZeneca vállalat által gyártott vakcinából is. Mint mondta, ezt az oltóanyagot a kritikus infrastruktúrában dolgozók és a krónikus betegségekkel küzdő, 55 év alatti személyek oltására használják majd.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közzétett adatai továbbra is azt mutatják, hogy fennmaradt az a tendencia, hogy csökken az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, viszont a haláleseteké nem, sőt az elmúlt néhány napban enyhén növekedett is a napi elhalálozások száma – írja az MTI.

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 254 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, a gyógyultnak nyilvánítottak száma mintegy 226 ezer, és eddig már több mint 1 millió 780 ezer PCR tesztet végeztek el. A betegségből újonnan kigyógyultak száma már néhány napja meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttekét. Hivatalos források 4889 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 105-tel emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik