Nagyvilág europoli

Brüsszel elégségesnek tartja a kisebbségek jelenlegi védelmét

Minority Safepack / Facebook
Minority Safepack / Facebook
Az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack kezdeményezést.

Az Európai Bizottság semmibe vette több mint egymillió európai polgár kérését, az Európai Parlament állásfoglalását, amikor úgy döntött, nem indít jogalkotást a nemzeti kisebbségek védelmében – írta a Transindex által ismertetett közleményében Vincze Loránt.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke szerint a testület döntésével azoknak az őshonos kisebbségeknek a kérését utasította el,

akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapok kihívása. Az EB vállon veregető álláspontja nem elégséges, az aláíró 1 123 422 polgár konkrét intézkedéseket, cselekvést várt.

Cserbenhagyták az EU nemzeti és nyelvi kisebbségeihez tartozó 50 milliónyi polgárát, több millió embert, akiket saját országukban folyamatosan ér jogsérelem. Hátat fordított nekik az az Európai Bizottság, amely a demokrácia, a jogállamiság, az értékelvűség és az igazság őreként hirdeti magát – tette hozzá.

A kezdeményezők szerint a döntés több szempontból is hibás.

Hiteltelenné teszi az európai polgári kezdeményezés intézményét – az európai részvételi demokrácia egyetlen eszközét – azzal, hogy a jogalkotást már az ötödik sikeres kezdeményezés esetén utasítja el. Az EU, ahelyett, hogy közelebb kerülne a polgárokhoz, a tőlük érkező javaslatokat sorozatosan figyelmen kívül hagyja –

ez ma az EU demokráciadeficitje.

Vincze a kezdeményezők nevében köszönetet mondott azoknak, akik végig hittek az ügyben, kiálltak mellette, aláírásukkal támogatták a Minority SafePacket.

Sajnálatosnak nevezte, hogy nem választott képviselők, hanem brüsszeli bürokraták hoztak döntést egy ügyben, ami jó lenne a kisebbségeknek, a tagállamoknak, Európának. Jelezte, továbbra is hisznek az EU-ban, az együttműködésben, a jog érvényesülésében, ezért új megoldást keresnek az őshonos kisebbségi nyelvek, kultúrák védelméhez.

 Az Európai Bizottság tudatta, azért nem kezdeményez jogalkotást, mert a javaslatcsomag 2013-as benyújtása óta már számos kérés megoldódott. A befogadás, Európa kulturális sokszínűségének tiszteletben tartása az Európai Bizottság egyik prioritása és célkitűzése. A kezdeményezés eredeti, 2013-as előterjesztése óta eltelt években azonban számos olyan intézkedés született, amely megoldást kínál a megfogalmazott javaslatokra.

A Bizottság szerint már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések végrehajtása is biztosítani fogja a kezdeményezés céljainak támogatását. A közleményben Věra Jourová az értékekért és az átláthatóságért felelős bizottsági alelnök jelezte, fontosak ez európai polgári kezdeményezések, a kisebbségekhez tartozók jogainak tiszteletben tartása az EU egyik alapvető értéke, a testület  pedig elkötelezett az ezzel kapcsolatos törekvések mellett.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik