Nagyvilág

Belgium nem adta ki a lengyeleknek a Szájer-féle orgia szervezőjét

Hiába kérte korábban David Manzheley kiadatását Lengyelország, a belga hatóságok nem tettek eleget ennek – írta a Blikk, amely a krakkói kerületi bíróságtól kapta meg az ügy iratait. Manzheley az a férfi, akinek a két héttel ezelőtti orgiájáról menekülőben – kábítószerrel a táskájában – lebukott Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, aki emiatt lemondani kényszerült.

A krakkói bíróság a Blikknek küldött tájékoztatásából kiderül, hogy 2014-ben nemzetközi körözést adtak ki Manzheley ellen, ám a belga fellebbviteli bíróság 2017. június 22-én elutasította ennek végrehajtását. Ha azonban más országban vennék őt őrizetbe, a kiadatási eljárást ott újra le kellene folytatni. Ebben az esetben az orgia szervezője visszakerülhetne Lengyelországba, hogy letöltse 14 hónapos börtönbüntetését, amit csalás miatt szabtak ki rá 2010 novemberében.

A lengyel Igazságügyi Minisztérium a lap kérdésére azt is közölte, hogy Manzheley-t – akinek eredeti neve állításuk szerint Przemyslaw P. – okirathamisítás, zsarolás, és rágalmazás miatt is keresik. Maga Manzheley tagadja, hogy ő lenne a szóban forgó személy, állítása szerint csak az orgiákon korábban részt vevő lengyel politikusok igyekeznek őt hiteltelenné tenni.

Ártatlanságát bizonygatva több dokumentumot is küldött a Blikknek, azonban ezek egyike sem igazolja kétséget kizáróan Manzheley igazát, sőt némelyik további kérdéseket vetett fel. Ilyen például az a francia fényképes igazolvány, amellyel azt kívánta bizonyítani, hogy nem Lengyelországban született. A dokumentumon szereplő születési hely a máltai Naxxar, Manzheley azonban kitakarta a születési időpontot, amiből kiderülhetett volna, hogy 29 éves-e (amint állítja), avagy 36 éves (amint a lengyel hatóságok mondják). További furcsaság, hogy az igazolványon bizonyos Adam B. neve szerepel. A férfi ezt azzal magyarázta, hogy 2017-ben változtatta David Manzheley-re a nevét egy izraeli rokona tiszteletére. Korábban viszont küldött olyan fényképes iratot a Blikknek, amin a leuveni egyetem hallgatójaként már 2013-ban is Manzheley-ként szerepelt. Erre azt felelte, hogy Izraelben már korábban nevet változtatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik