Nagyvilág

Fideszes EP-képviselő: Másfél éve kérdés, hogy kilépjünk-e a Néppártból

Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Fidesz brüsszeli politikusai osztják azt a véleményt, hogy titkosszolgálati beavatkozás állhatott a Szájer József karrierjét megtörő rendőrségi akció mögött. A fideszes EP-képviselők egyike a 24.hu-nak azt mondta, bizonyíték természetesen nincs erre, de a hétfőn nyilvánosságra került rendőrségi videó megerősítette „a mindenkiben ott bujkáló” gyanút. A felvételen az látható, hogy állig felfegyverzett rendőrök vettek részt az igazoltatásban, ami a politikus szerint Brüsszelben nem a szokásos eljárás egy hangos házibuli esetében, márpedig az ügyészség tájékoztatása szerint a hatóságokat a szomszédok értesítették, akik a zajból a kijárási korlátozások megsértését sejtették az orgia helyszínéül szolgáló lakásban.

A képviselő megítélése szerint ugyanakkor a Szájer-ügy – annak ellenére, hogy a rendőrök droggal a táskájában, menekülés közben kapták el a politikust egy melegbuli után – nem árt a Fidesznek annyira, mint Borkai Zsolt tavalyi botránya.

A párt most jobban kezelte az ügyet, Szájer elnézést kért, és a lemondása is gyorsan megtörtént, ami nem volt elmondható a Borkai-ügyben

– fogalmazott a nyilatkozatot csak név nélkül vállaló kormánypárti képviselő.

Az EP-képviselő arról is beszélt, másfél éve kérdés, hogy mi történjen a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyában,

attól kezdve, hogy minden maradjon a régiben, egészen addig, hogy lépjünk ki a Néppártból, és üljünk be a konzervatívokhoz a lengyelek mellé, minden szóba jött.

Szerinte még most is több tényezőn múlik, hogy mi lesz a döntés, és ebben csak kisebb szerepet játszhat az, hogy hová fut ki a Deutsch Tamás delegációvezetővel szemben indult kizárási kezdeményezés. Deutschnak egy magyarországi interjúban elhangzott gestapózás miatt kellett bocsánatot kérnie Manfred Webertől, az Európai Néppárt bajor frakcióvezetőjétől, de közben a frakcióban annyi aláírást gyűjtöttek a kizárásáért, hogy bármikor feltehetik szavazásra a kérdést.

A képviselő azt is elmondta, hogy Orbán Viktor Webernek írt leveléről nem volt egyeztetés a képviselőcsoportban, azt előzetesen csak Deustch Tamással vitatta meg a miniszterelnök.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor és Manfred Weber találkozója az Európai Parlament brüsszeli épületében 2017. április 26-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik