Nagyvilág

Deutsch Tamás bocsánatot kért Manfred Webertől a gestapózás miatt

Deutsch Tamás fideszes képviselő körlevelet küldött az Európai Néppárt frakciótagjainak, hogy megmagyarázza, miért hasonlította Manfred Weber frakcióvezető korábbi megszólalását a Gestapo és az ÁVO gondolatrendszeréhez.

A bajor politikus a magyar uniós vétó kapcsán arról beszélt, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania az EU-s jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre egy november 25-i interjúban reagált, és azt mondta, hogy a „ha nincs takargatnivalód, nincs mitől félned” a Gestapo és az ÁVO technikája volt.

Deutsch itthoni kijelentései eljutottak Brüsszelbe, és akkora visszatetszést keltettek a Néppárt köreiben, hogy kezdeményezték a frakcióból való kizárását. Othmar Karas osztrák képviselő szerdára a Szájer-üggyel párhuzamosan kialakult belső botrányban már harminc támogatót talált a kizárási kezdeményezéshez.

Deutsch levelében, amelyet az Origo kommentár nélkül közölt, most azt írta, hogy az interjút követő napon bocsánatot kért, és „tisztázta” is a konfliktust Manfred Weberrel.

Úgy fogalmaztam, hogy „természetesen nem állt szándékomban Önt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, ezennel megkövetem Önt”. Minap folytatott telefonbeszélgetésünk alkalmával meggyőződtem róla, hogy frakcióvezető úr a bocsánatkérést tudomásul vette.

A fideszes politikus szerint a néppárti frakcióban a bocsánatkérése után kezdték követelni, hogy kérjen bocsánatot. Deutsch azt írta, hogy szomorúsággal tölti el az az Európai Néppártban szokássá vált gyakorlat, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket. Szerinte

nem szabad egy demokratikus politikai közösségen belül meglévő véleménykülönbségeket a kommunista állampártéhoz hasonló módszerekkel „kezelni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik