Belföld

Orbán Viktor levelet küldött Manfred Webernek, amiben lehazugozza, és a németek történelmi kéréseiről ír

Orbán Viktor közleményt adott ki arról a levélről, amelyet Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének írt. Ebben az áll:

az európai fősodratú média kirekeszti, mellőzi és letiltja azokat a gondolatokat, amelyek nem illenek abba a világképbe, amelyet ők sulykolnak nap mint nap. Ezt is el fogják hallgatni. Nekünk, közép-európaiaknak ez nem ismeretlen. Erre találtuk ki a szamizdatot. Írj, nyomtass, olvass, terjessz! Szam izdat, vagyis magunktól magunknak.

A kissé zavaros közleményből nem derül ki, mi ebben a szamizdat, de az igen, hogy Orbán a Szovjetunióhoz hasonlítja az Európai Uniót, ahol éppen Magyarország vétózza meg a neki is szánt támogatásokat, mert az unió számonkérési mechanizmust vezetne be a jogállami normák megsértésére.

Manfred Weber azt állította december 3-án a Németországba akkreditált tudósítóknak, hogy nem Magyarország és Lengyelország ellen hozzák létre a hírhedt jogállamisági mechanizmust. Továbbá azt is, hogy a cél a jogállamisági kérdések depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból. Az igazság azonban ennek éppen az ellenkezője. Ezt bizonyítják az alábbi nyilatkozatok

– írja Orbán, majd felsorol néhány Magyarországgal szembeni kritikát:

Bizottság

  • Jourová: Orbán beteg demokráciát épít.
  • Reynders: Néhány tagállamban jogállamisági válság van. Különösen Magyarországon és Lengyelországban.
  • Timmermans: A szabad sajtó szinte nem létezik Magyarországon.
  • Dalli: Ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a sorba.

Parlament

  • Barley alelnök: Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni.
  • Verhofstadt: Nem kell bizonyítani, hogy Magyarország és Lengyelország működése összhangban áll-e a most felállítandó szisztémával. Ez már bizonyítva van. Most azonnal működésbe kell hozni.

Kormányok

  • Maas: Most lesz végre egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára.
  • Asselborn: Semlegesíteni kell ezt a rákos daganatot. Magyarország ugyanolyan diktatúra, mint Belarusz.

Orbán ezután személyesen is üzen Webernek:

A helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében ezt többé nem tudjátok letagadni. És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt.

Végül szerepel benne egy történelmi utalás is arra, hogy Németországnak milyen kérései voltak a múltban Magyarország felé, amit akár nácizásként is lehet értelmezni. Ez azért érdekes, mert Deutsch Tamás épp most kényszerült bocsánatot kérni Webertől a gestapózás miatt.

A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik