Nagyvilág

Néppárti EP-képviselő: Szájer József az életével volt képmutató

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az Azonnali készített interjút a bolgár Radan Kanev EP-képviselővel, aki az Európai Néppárt frakciójában ül. Először a Szájer-botrány volt terítéken, amivel kapcsolatban Kanev azt mondta: a Néppárt egységesen nem reagált semmit, de „természetesen a parlamenti frakciónkban is ez most a legnagyobb téma.”

Ezután mondta azt Kanev:

Az, hogy Szájer az életével képmutató volt, őrá és a választóira tartozik, feléjük kell elszámolnia. Én szerencsére nem tartozom Szájer választói közé.

Megjegyezte, Szájer József a legszükségesebb lépéseket megtette. “Miután valóban keményen megsértette péntek este a Belgiumban érvényben lévő járványügyi szabályokat, lemondott. Ez a minimum.”

Sokkal keményebb hangot ütött meg a képviselő Deutsch Tamással szemben, aki Gestapo-módszerek alkalmazásával vádolta meg Manfred Webert.

Ellentétben a Szájer-üggyel Deutsch Tamás ügye valóban egy politikai kérdés. Amit Deutsch Tamás mondott Manfred Weberről, az egyszerűen elfogadhatatlan. (…) Deutsch régóta tesz olyan nyilatkozatokat, amelyek miatt szerintem már régóta nem lenne helye a pártcsaládunkban.

Ezért a bolgár politikus is aláírta a kezdeményezést, hogy „Deutsch Tamásnak nincs helye köztünk.”

A Fideszről pedig azt mondja:

nagyon nem örülök, hogy a Fidesz még mindig az Európai Néppárt tagja lehet. A mi pártunk elkötelezett az Európai Unió mellett, nem szolgálunk idegen érdekeket. A Fidesznek nincs helye ebben a pártcsaládban.

Az interjúban szóba került az is, hogy különböző, Magyarországra és az Orbán-kormány holdudvarába vezető szálak jelentek meg a médiában a Bulgáriával határos Észak-Macedóniában.

Az a fogalom, hogy „magyar média”, jól ismert Észak-Macedóniában, ezek azok a médiatermékek, amelyek bolgárellenes hisztériát keltenek a lakosság körében.

Kanev szerint az, „hogy Bulgária és Észak-Macedónia között ennyire megromlott a viszony – ami szomszédunk EU-csatlakozását is érinti –, ezen lapoknak köszönhető, mert ők heccelnek folyamatosan Bulgária ellen. Mi ezért be is jelentettük: ha ez így folyatódik, Szófia meg fogja vétózni Szkopje EU-csatlakozását.

Szerinte azon médiatermékek, amelyek „mögött elvileg Orbán emberei állnak, helyben a korrupcióért elítélt, Budapestre menekült volt miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit támogatják. Ő közismerten a híveit Bulgária ellen heccelte korábban is, aminek az lehet a célja, hogy az országot eltérítse az EU-tól, de ezt közben a bolgárokra foghassák.”

Kapcsolódó
Két éve épül a külföldi Habony-birodalom, és hol van még a vége
Eddig Szlovéniában és Macedóniában vásároltak be a Fidesz-közeli médiacégek, de most már Horvátországban is nézelődnek.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik