Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Hivatalosan is megnyerte Pennsylvaniát és Nevadát Joe Biden

Angela Weiss / AFP
Angela Weiss / AFP
Az orosz elnök viszont majd csak akkor gratulál, ha minden államban meglesz a hivatalos végeredmény.

Hitelesítették a november 3-i elnökválasztás eredményét Pennsylvania államban, amely alapján a demokrata párti Joe Biden nyerte meg az állam húsz elektori szavazatát – számolt be az Axios. Az államok a következő napokban sorra hitelesíteni fogják a választási eredményeket, de az már az előrevetített eredményen nem fog változtatni, és januárban Biden váltja Donald Trumpot a Fehér Házban.

A pennsylvaniai döntést követően nem sokkal egy másik úgynevezett csatatérállamban, Nevadában is bejelentették: a helyi legfelsőbb bíróság hitelesítette Biden és alelnökjelöltje, Kamala Harris győzelmét. A hitelesítésről szóló dokumentumot megküldték Steve Sisolak demokrata párti kormányzónak. Az aláírás után ez a nyugati tagállam hat elektort delegál az elektori testületbe.

Hétfőn már a kormányváltás koordinációját segítő szövetségi ügynökség, a GSA is elismerte a választás eredményét azzal, hogy levelet írt Biden megválasztott elnöknek, bár erre vagy két hetet kellett várni. Közben Trump és ügyvédei több államban is megpróbálták bírósági eljárások segítségével érvényteleníttetni a szavazatokat, ám a választási csalásról szóló vádjaikat továbbra sem támasztották alá bizonyítékokkal. A leköszönő elnök kijelentette, hogy folytatni fogja a küzdelmet és hiszi, hogy az eredményes lesz.

Van azonban, aki továbbra is kivár azzal, hogy gratuláljon az új amerikai elnöknek. Vlagyimir Putyin orosz államfő az elnökválasztás hivatalos eredményére vár, szerinte nem elegendő az, hogy Donald Trump elindította a Joe Bidennek való hatalomátadás hivatalos eljárását – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Nem, ez nem elegendő. Önök tudják, hogy egyes államokban folytatódik a szavazatok vizsgálata és újraszámlálása, ami nélkül nem lehet megvonni a választások hivatalos mérlegét,

mondta Peszkov, aki emlékeztetett arra, hogy a Kreml már a kezdetektől fogva értésre adta, hogy amint bejelentik a hivatalos eredményt, a gratulációt el fogják indítani.

Trump jóváhagyta: kezdődhet a hatalom átadása Amerikában
Már meg is kezdték az egyeztetéseket a szövetségi kormányzat tisztségviselőivel, elsősorban a koronavírus-járvány ügyében és nemzetbiztonsági kérdésekről.

Kiemelt kép: Angela Weiss/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik