Nagyvilág

Megerősítették, a magyar származású Antony Blinkent jelöli Biden az Egyesült Államok külügyminiszterének

Joe Biden hatalomátadást bonyolító csapata megerősítette a Bloomberg értesüléseit, miszerint a megválasztott amerikai elnök Antony Blinkent nevezi meg külügyminiszter-jelöltjéül, írja a CNN.

Antony Blinken édesapja, Donald Blinken Magyarországon volt amerikai nagykövet 1994 és 1998 között. Blinken édesanyja, Judith Pisar révén félig magyar származású. A People cikke szerint Antony Blinken anyai nagyszülei Amerikában született magyar zsidók voltak, szóval a dédszülei lehettek, akik kivándoroltak valamikor XIX. század végén, vagy a XX. század elején.

Biden nemzetbiztonsági miniszternek Alejandro Mayorkast jelölte, ezzel ő lehet az első latin származású ezen a poszton.

Avril Haines, a CIA korábbi magas rangú tisztviselője a hírszerzés vezetője lehet, ő pedig az első nő lehet, aki betölti ezt a tisztséget.

Azt is bejelentették, hogy John Kerryt, az Obama-kormányzat külügyminiszterét a klímavédelmi ügyekért felelős különmegbízottnak jelöli Biden.

Biden hatalomátadásért felelős csapat megerősítette továbbá azokat a sajtóértesüléseket is, miszerint Linda Thomas-Greenfield lesz az ENSZ-nagykövet, Jake Sullivant pedig nemzetbiztonsági tanácsadónak jelölik.

Jelöltjeiről a közleményben azt írta Biden,

ezek az egyének tapasztaltak és krízisben is megállták már a helyüket, de egyaránt innovatívak és kreatívak. A diplomáciában elért eredményeik páratlanok, de beleillenek abba az elképzelésbe, hogy régimódi gondolkozással, változatlan szokásokkal és sokszínűség nélkül nem tudunk megfelelni a kihívásoknak.

Kiemelt kép: Bryan Bedder/Getty Images for Concordia Summit/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik