Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Trump jóváhagyta: kezdődhet a hatalom átadása Amerikában

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök jóváhagyta, hogy a hivatali átadás-átvételért felelős kormányügynökség megkezdje a kormányzati hatalom átadásának-átvételének hivatalos eljárását, tudatta Trump a Twitteren kedd hajnalban. Az elnök a közösségi oldalon azt írta, hogy a választások eredményével kapcsolatos jogi eljárásokat nem állítják le

Folytatjuk a harcot, és szerintem győzni fogunk! De országunk érdekében arra teszek javaslatot, hogy Emily és csapata tegye meg a szükséges teendőket a kezdeti eljárások megindítására, és a saját csapatomat is ugyanerre kértem

– utalt Trump a kormányzati átadás-átvétel lebonyolításáért felelős Általános Szolgáltatások Igazgatóságának vezetőjére, Emily Murphyre, aki a CNN értesülése szerint levélben értesítette Joe Biden demokrata elnökjelöltet, hogy megkezdődhet az átadás, és Biden rendelkezésére bocsátja az erre a célra elkülönített szövetségi erőforrásokat, írja az MTI.

 

Az illetékes amerikai szövetségi hatóság vezetője pedig levélben értesítette Joe Bident hétfőn este, Washingtonban hivatalosan is megkezdődhet a hatalomátadás folyamat.

A hatalomátadási folyamatot Biden részéről levezénylő csoport vezetője, Yohannes Abraham hétfőn este közleményben jelentette be, hogy már meg is kezdték az egyeztetéseket a szövetségi kormányzat tisztségviselőivel, elsősorban a koronavírus-járvány ügyében és nemzetbiztonsági kérdésekről.

Michiganben hivatalosan is nyert Biden

Michigan állam négytagú választási bizottsága hétfőn délután hitelesítette Joe Biden választási győzelmét. A négytagú bizottság egyik republikánus tagja tartózkodott a hitelesítés megszavazásakor.

A kihirdetett eredmény szerint Biden több mint 150 ezer vokssal többet szerzett, mint Donald Trump hivatalban lévő republikánus elnök, és ezzel megszerezte az állam 16 elektorának szavazatát. Az Egyesült Államokban az 538 tagú elektori testület választja meg az elnököt. A testület december 14-én ül össze.

Az elnök jogászcsapata a michigani elnökválasztási eredmények hitelesítése után azt közölte: a hitelesítés „egyszerű eljárásjogi szabály”, és a keresetekkel folytatja a jogi küzdelmet.

A georgiai választási hatóságok hétfőn este bejelentették: a szavazatok ismételt újraszámlálását kedden kezdik meg, és csütörtökön helyi idő szerint éjfélkor fejezik be. Abban az államban is Biden vezet.

Arról, hogy miért volt rendkívül veszélyes, amit eddig Trump csinált, ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Most már komoly baj lehet abból, hogy Trump továbbra sem enged
Joe Bidenék már kénytelenek adományt kérni, hogy a Trump-kormányzat által akadályozott hatalomátvételt végig tudják vinni, eközben a koronavírus-járvány továbbra sem csitul az USA-ban.

Kiemelt kép: Angela Weiss & Mandel Ngan / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik