Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Joe Biden megnyerte Arizonát is

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt megnyerte a választást a csatatérállamnak számító Arizonában, ahol 1996 óta nem győzött demokrata párti elnökjelölt, írja az MTI az amerikai média közlése alapján.

Az NBC, a CBS, az ABC és a CNN tévécsatorna csütörtöki tájékoztatása szerint Biden több mint 11 ezer szavazattal győzött ellenfele, Donald Trump hivatalban lévő republikánus elnök felett. A demokrata elnökjelölt így további 11 elektor támogatására számíthat.

Biden mindössze a második demokrata politikus az elmúlt hetven évben, akinek sikerült megszereznie a hagyományosan republikánus szavazóbázisnak számító Arizonát.

A demokrata elnökjelöltnek eddig 290 elektori szavazata van. Az amerikai elnökválasztás megnyeréséhez 270 szavazat megszerzése szükséges. Biden országosan körülbelül 5,3 millióval több szavazatot kapott, mint Trump, így 3,4 százalékos előnye van republikánus ellenfelével szemben.

Már csak két államban nem hirdették ki a november 3-i elnökválasztás eredményét: Észak-Karolinában és Georgiában. Előbbiben Trump, utóbbiban Biden vezet.

Donald Trump nem ismeri el a demokrata elnökjelölt győzelmét, és választási csalásra hivatkozva több helyen is bírósághoz fordult. Választási tisztségviselők és megfigyelők viszont azt állítják: ez volt minden idők legbiztonságosabb választása, és egyetlen államban sem tapasztaltak a voksolás kimenetelét befolyásoló, rendszerszintű csalást.

Trump sehova nem vezető perekkel próbál változtatni az elnökválasztás eredményén
Az elnök továbbra sem fogadja el vereségét, és érdemi bizonyítékok nélkül állítja, hogy csalás áldozata. A cél valószínűleg nem is ennek bizonyítása, hanem az, hogy kételyeket ébresszenek az emberekben.

Kiemelt kép: Angela Weiss / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik