Nagyvilág

Tisztítótűz – rács mögött a volt szlovák rendőri elit

Vizsgálati őrizetbe helyezték a volt országos rendőrfőkapitányt és további három főrendőrt.

Egy szlovák különleges bíróság vizsgálati őrizetbe helyezte Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt és az elit rendőrségi egység (NAKA) korábbi három igazgatóját. A törvényszék tanúk befolyásolásának veszélyével indokolta döntését.

Az MTI a szlovák hírügynökség alapján azt írta, a döntés egyelőre nem jogerős, a gyanúsítottak fellebbeztek. A végső szót a szlovák legfelsőbb bíróság mondja ki. Szlovákiában a Kuciak-gyilkosság óta nyomoznak a rendőrség és az ügyészség berkeiben is a korrupciós hálózatok után.

Tibor Gaspart és a másik három gyanúsítottat csütörtök reggel vették őrizetbe. A hatóságok több bűncselekménnyel (bűnszervezet létrehozásával, megszervezésével, működése elősegítésével, illetve  korrupcióval és hivatali hatalommal való visszaéléssel) gyanúsítják őket.

Szlovákiában őrizetbe vették a volt rendőrfőnököt
Az Isten malmai fedőnevű rendőrségi akció keretében a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség emberei elvitték saját egykori főnöküket is.

A Paraméter azt írja, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Tisztítótűz fedőnevű akciója keretében őrizetbe vett egykori csúcsrendőrök maguk is bűnszervezetbe tömörültek, őkat a július óta vizsgálati fogságban lévő, nyitrai Norbert Bödör irányította.

Igor Matovic miniszterelnök az üggyel kapcsolatban azt mondta, nem kételkedik abban, hogy elég bizonyíték volt az illetékesesek kezében ahhoz, hogy letartóztassák őket. Szlovák sajtóhírek szerint az egykori rendőrök befolyásos vállalkozókat előre figyelmeztettek a korrupciós vizsgálatokról, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner után kutakodó újságírókat rendőrökkel figyeltették meg. A bíróság első fokon elégséges bizonyíték híján  felmentette Kocnert, de az ügyészség a döntést  megfellebbezte.

A Kuciak-gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sohasem látott méretű tüntetéssorozatot váltott ki, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is. Tibor Gaspar is az újságíró és jegyese meggyilkolása után kényszerült távozni a szlovák rendőrség éléről.

Csak belebukott a rendőrfőnök is a Kuciák-gyilkosságba
Tibor Gašpar jövő hó végéig marad, nem bírta a nyomást. Távozása volt a tüntetések egyik követelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik