Nagyvilág

Csak belebukott a rendőrfőnök is a Kuciák-gyilkosságba

Tibor Gašpar jövő hó végéig marad, nem bírta a nyomást. Távozása volt a tüntetések egyik követelése.

Május végével távozik posztjáról Tibor Gašpar szlovák országos rendőrfőkapitány – jelentette be Peter Pellegrini miniszterelnök kedden a vele közösen tartott pozsonyi sajtótájékoztatóján. Az ideiglenesen a belügyminisztériumot is irányító kormányfő elmondta, a Gašpar távozásáról szóló döntést közösen hozták meg, a helyzet megnyugtatása érdekében. A döntés hatálya azért nem azonnali, mivel azt a körülmények nem teszik lehetővé, konkrétan az, hogy a főkapitány helyettese jelenleg nem áll készen arra, hogy átvegye a posztot.

Gašpar leváltása az egyike volt a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnőjének februári meggyilkolása után kezdődött, és a szlovák kormány átalakításához vezető tüntetéssorozat fő követeléseinek. Kuciakot, aki elsősorban adócsalással összefüggő bűnesetekkel foglalkozott, feltehetően a munkája miatt ölték meg. Gašpar kedd délelőtti sajtótájékoztatóján még azt mondta, egyelőre nem távozik tisztségéből, csak akkor, ha az új belügyminiszter erre majd felkéri.

Pedig jól működött a rendőrség

Pellegrini kijelentette, Gašpart hozzáértő személynek tartja az országos rendőrfőkapitányi posztra, és ezt a testület által elért eredmények is mutatják. Hozzátette, ugyanakkor nem tartja jónak azt, hogy személyén keresztül egyesek az egész rendőrséget támadják és megkérdőjelezik a testület tevékenységét, ezért ügyvezető belügyminiszterként megegyezett vele abban, hogy május 31-ével távozik posztjáról.

Távozásával kapcsolatban Gašpar azt mondta, teljesíti délelőtti ígéretét, hogy ha az új belügyminiszter erre felkéri, távozik posztjáról. Gašpar délelőtt azt mondta, nem fog különböző civil szervezetek képviselőinek követelésére lemondani, csak akkor, ha erre a leendő miniszter kéri fel. A távozó főkapitány a délutáni bejelentés után azt mondta, bízik benne, hogy a döntés után a rendőrség már támadások nélkül és a testület tevékenységének átpolitizálása nélkül folytathatja munkáját:

Bízom benne, hogy ez a lépés nem volt felesleges.

Az újságíró-gyilkosság után kezdődött tüntetések és a kialakult belpolitikai válság a Robert Fico vezette kormány több miniszterének, köztük Robert Kaliňák belügyminiszternek a távozásához, majd a kabinet széleskörű – a kormányfő cseréjét is magában foglaló – átalakításához vezetett. Az új szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini kabinetjében Tomáš Drucker lett a belügyi tárca vezetője, ő néhány hét után, hétfőn mondott le posztjáról, arra hivatkozva, hogy nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy Gaspar főkapitány marad-e.

Drucker lemondását hivatalosan kedden fogadta el a szlovák államfő. Az új miniszter kinevezéséig – amire Pellegrini szerint napokon belül sor kell, hogy kerüljön – ideiglenesen a kormányfő látja el a belügyminiszteri feladatokat is.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik