Nagyvilág

Két török MMA-harcos viselkedett hősiesen a bécsi terrortámadás alatt

Az egyik bécsi terrortámadásról készült videóban török kiabálás is hallatszik: valaki azt üvölti a felvételen, hogy „Húzódjatok fedezékbe!”

A török Andalou hírügynökségnek sikerült kapcsolatba lépnie a felvételen hallható egyik férfival, Recep Tayyip Gültekinnel, aki barátjával, Mikail Özennel keveredett bele a lövöldözésbe. A két török férfi MMA-harcos, mindketten az osztrák fővárosban élnek.

Gültekin elmondása szerint éppen leparkoltak, amikor lövéseket hallottak a Schwedenplatz közelében. Nem menekülni kezdtek, hanem a lövések irányába indultak, és látták, ahogy az egyik támadó felé tart egy gyanútlan idősebb nő. Arról ellentmondásosak az információk, hogy a nő megsebesült-e, de az biztos, hogy egy közeli étterembe vitték.

Miután a nőt egy közeli étterembe vittem, a terrorista rám mutatott a fegyverével. Ekkor a földre vetettem magam

– mesélte a hírügynökségnek Gültekin, aki megúszta egy kisebb lábsérüléssel az incidenst.

Recep Tayyip Gültekin az édesapjával. Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency / AFP

A hírügynökségnek és a Hürriyet portálnak is úgy mesélték a történetet, hogy azt is látták, ahogy az egyik terrorista megsebesít egy rendőrt. Közösségi médiás posztok szerint a rendőrnek is segített a két török származású férfi. Özen elmondása szerint három rendőr állt szemben egy támadóval: ő az az iszlamista, akit lelőttek.

A férfi egy videót is posztolt, amin kommentálta az eseményeket. Mint mondta, „Török származású muszlimként a terror minden formájától undorodunk, és kiállunk Ausztriáért, kiállunk Bécsért.”

Kiemelt kép: Joe Klamar / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik