Nagyvilág

Orbán propagandasajtója tényleg ellenszélben, Európában

Elkészült az Európai Parlament jogi bizottságának állásfoglalás-tervezete a médiaszabadságról, az újságírók védelméről, a gyűlöletbeszédről és a dezinformációról.

A Népszava szerint a testület arról kedden dönt, néhány hét múlva kerül a plenáris ülés elé. A dokumentum elítéli, hogy egyes tagállamok kormányai igyekeznek elhallgattatni a független médiát, aláásni a sajtószabadságot, a média sokszínűségét, a közszolgálati műsorokat állami propagandává silányítják. Az Európai Bizottságnak jogi eszközzel kell ellenőrizhetővé tennie, hogy a közmédia megfelel-e a tényeken alapuló, tisztességes, etikus újságírás követelményeinek.

A tervezet elutasítja az információhoz való hozzáférést korlátozó kormányzati magatartást, elvárásnak nevezi, hogy a sajtó képviselői megfelelően tudósíthassanak a parlamenti vitákról, hozzáférhessenek közérdekű adatokhoz.

A lap brüsszeli tudósítója szerint a szöveg olyan, mintha egy az egyben a magyar helyzetről írták volna.

Szóváteszi, hogy bizonyos kormányok állami támogatások segítségével rombolják a média sokszínűségét, ezért

kéri a Bizottságot, hogy tagállami szinten ellenőrizze a meglévő uniós eszközök alkalmazását a médiatulajdonlás koncentrációja és az illegális állami támogatások ellen.

Sosem látott kormánypárti médiabirodalom állt össze vezényszóra
Fideszes felügyelőket kaptak a milliárdokat érő médiacégek, amelyekről a kormányközeli oligarchák egyszerűen lemondtak.

A tervezet kifogásolja, hogy a médiaszabályozó szervek néhol a kormányzati befolyás alá kerültek és elfogultak a hatalmon lévőkkel szemben kritikus hangokkal. Az elfogadás előtt álló dokumentum szerint az EU következő többéves költségvetésében egy olyan alapot kell létrehozni, amely közvetlen pénzügyi támogatást nyújt a független újságíróknak és orgánumoknak.

A Médiatanács döntött: nem kap hosszabbítást a Klubrádió
Ha a Klubrádió tovább akar működni az FM-frekvencián, csak pályázati győzelemmel teheti.

A tervezet szerint Európa-szerte nő a gyűlöletbeszéd a kormányok és politikai pártok kommunikációjában. A dokumentum kiemeli, a koronavírus okozta veszélyhelyzetet szélsőjobboldali, populista csoportok és politikusok arra használták fel, hogy felerősítsék a bevándorlásellenes retorikát.

Orbán: Az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van
A miniszterelnök így keverte bele a Magyarországon legálisan tartózkodó irániakat az EU-s videókonferenciába.

Az EP elítéli az összeesküvés-elméleteket és az államilag finanszírozott dezinformációs kampányokat. Kéri az Európai Bizottságot, hogy nyíltan ítélje el és cáfolja meg az állami hatóságok által terjesztett, az Európai Unióval kapcsolatos hazugságokat és álhírterjesztést, valamint tegyen közzé és terjesszen tényeken alapuló választ a polgárok tájékoztatása érdekében

– olvasható a szavazásra bocsátott szövegben.

Orbán: Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban
A Bildnek adott interjújában arról is beszélt, hogy Strache a saját hazájában igazi harcos volt, de elvesztette az emberek bizalmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik