Nagyvilág

Tíz magyar polgármester nyílt levelet írt Vera Jourová és Katarina Barley részére

Budapest mellett több magyar önkormányzat kezdeményezi, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azt a törekvést, hogy a támogatásoknak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország, így nyílt levelet írtak Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke részére.

Katarina Barley: Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni, és nem a magyar néptől
Az Európai Parlament szocialista alelnöke tisztázta, hogy nem azt akarja, hogy Magyarországra kevesebb uniós pénz jusson, hanem azt, hogy ne térítsék el azt saját zsebbe bizonyos klikkek.

Az aláírók a következők:

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
  • Nyirati Klára, Baja polgármestere
  • Nemény András, Szombathely polgármestere
  • Csőzik László, Érd polgármestere
  • Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
  • Péterffy Attila, Pécs polgármestere
  • Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
  • Lengyel Róbert, Siófok polgármestere
  • Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere és
  • Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A levélben többek közt azt írták:

Fontosnak, sőt elengedhetetlennek tartjuk, hogy az Európai Unió ne csak a kommunikációjában, de tetteiben is érvényesítse a magától értetődőt, miszerint a mindenkori magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, így az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatos megjegyzések sem vonatkoztathatóak minden magyarra.

A polgármesterek elengedhetetlennek tartják, hogy az ország és jelenlegi kormánya közötti különbségtétel ne csak az Európai Unió kommunikációjában, de a döntéseiben is érvényre jusson.

Van módja annak, hogy az Európai Unió egyszerre kérhesse számon az Orbán-kormányon az európai normák betartását, és közben támogassa Magyarországot, a magyar embereket a gazdasági válság idején. Erre ad lehetőséget, ha a támogatásokat az önkormányzatokon keresztül juttatjuk el a magyar emberekhez

– hangsúlyozták.

A városvezetők könnyen kialakítható mechanizmusok bevezetését szorgalmazzák, amelyek „megteremtik annak lehetőségét, hogy a települések a fenntarthatósági célú forrásokra közvetlenül pályázhassanak, ezzel is segítve településeik polgárai mellett az EU stratégiai céljainak megvalósítását”.

A magyar önkormányzatok készen állnak településeik lakóinak megsegítésére úgy, hogy közben a jogállami kritériumokat és az európai normákat is érvényesítik

– húzták alá a levélben.

Kiemelt kép: AFP/Kay Nietfeld/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik