Nagyvilág

Érvénytelenítették a kirgiz választás eredményeit

Kedd délután rendkívüli ülést tart a törvényhozás, de nem a parlamentben, mert azt a tüntetők megrongálták.

A központi választási bizottság eleget tett a tüntetők követelésének, érvénytelenítette a vasárnapi parlamenti választás eredményeit, amelyek szerint a Szooronbaj Dzsejenbekov államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba.

A 24.gk kirgiz hírportál értesülését a TASZSZ hírügynökségnek a testület sajtószolgálata megerősítette. Az orosz hírügynökséggel tudatták, hogy

a szavazáson és a választás előtti időszakban történt számos szabálysértés miatt a központi választási bizottság tagjainak keddi ülésén döntés született a választás semmissé nyilvánításáról.

Az egyik tag, Gulnara Dzsurabajeva közölte, megvitatták az önfeloszlatás kérdését is, de a döntést későbbre halasztották.

A kirgiz tüntetők elfoglalták a parlamentet
Kirgizisztánban egyértelműen hatalomátvétel zajlik. Kiszabadították a börtönből a korábbi elnököt, a választási eredményt pedig érvénytelenítették.

A választási eredmények megsemmisítése után kedd délután rendkívüli ülést tart a kirgiz törvényhozás, de nem a parlamentben, mert azt a tüntetők megrongálták. Előzőleg az ellenzéki pártok újonnan létrehozott koordinációs tanácsa felszólította a leköszönő parlament képviselőit, hogy gyűljenek össze a törvényhozás ülésén,

legitimizálják az országban zajló társadalmi- politikai folyamatokat, és alakítsanak »népbizalmi« kormányt.

Temir Szarijev volt miniszterelnök korábban bejelentette, hogy a Kirgiz Koordinációs Tanács hivatott arra, hogy helyreállítsa a jogrendet az országban. Követelte, hogy a hivatalban lévő kormány adja át a hatalmat egy népbizalmi kabinetnek, amely mihamarabb újabb választást rendez, az új kormány megalakításáig a parlamenttel együtt dönt államfő sorsáról.

Szarijev 2015-16-ban, az előző államfő, Almazbek Atambajev elnöksége idején állt a kormány élén. A korrupció miatt 11 évi börtönbüntetésre ítélt Atambajev és több más politikus kiszabadulásáról keddre virradóra számoltak be hírügynökségek.

Választás után ostromállapot Kirgizisztánban
A fővárosban tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. Legalább 130 sérültet vittek kórházba.

Közben kiderült, hogy kiszabadult Albek Ibraimov volt biskeki polgármester is, akit Atambajev egyik legközelebbi szövetségeseként tartanak számon. Az MTI emlékeztet rá, hogy a  vasárnapi választások eredményeinek közzététele után tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több kirgiz nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát és több kormányzati épületet, benyomultak a parlament épületébe.

Kedd délelőtt lemondott Biskek és a második legnagyobb kirgiz város, Os polgármestere, az állami televízió elnöke és számos más magas rangú tisztségviselő. Egyes hírügynökségek úgy értelmezik a jelenlegi kirgizisztáni helyzetet, hogy ellenzéki csoportok átvették a hatalmat, ellenőrzésük alá vonva a stratégiailag fontos kormányzati intézményeket. A kirgiz nemzeti bank azt javasolta a kereskedelmi pénzintézeteknek, hogy kedden ne nyissanak ki, és erősítsék meg a biztonságot. Az iskolások keddtől távoktatásban tanulnak, amíg nem rendeződik a belpolitikai válság.

Kiemelt kép: MTI/AP/Vlagyimir Voronyin

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik