Nagyvilág

Választás után ostromállapot Kirgizisztánban

A fővárosban tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. Legalább 130 sérültet vittek kórházba.

Kedd hajnalra csatatérré vált Biskek. A tüntetők állami épületeket ostromoltak meg, benyomultak a kormány, a parlament irodáiba, az elnöki palotába. A helyi sajtó alapján az állami hírügynökség arról számolt be, hogy a hétvégi választások eredményét elutasító, több ezer tüntetőt vízágyúkkal, könnygázzal, gumilövedékekkel,  próbálta megállítani a rendőrség, sikertelenül.

A tüntetők barikádokat emeltek, petárdákat és gyújtópalackokat dobáltak a rendőrökre. Az egészségügyi tárca szerint estére mintegy 130-ra emelkedett a kórházba szállított sérültek száma. A városban lövések, robbanások zaját hallani. A tüntetők felgyújtottak egy rendőrautót és megrongáltak hat mentőkocsit.

Hívei kiszabadították a korrupció miatt 11 év  börtönre ítélt volt elnököt. Almazbek Atambajev mellett több volt vezető is kijutott az állambiztonsági hivatal börtönéből. A tüntetés hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén, a parlamenbe be nem jutott pártok hívei azért vonultak utcára, mert szerintük a választásokat elcsalták. A tiltakozókhoz csatlakoztak a parlamentbe negyedik erőként bekerült Egységes Kirgizisztán (Butun Kirgizstan) párt hívei, illetve népszerű politikusok, énekesek, zenészek és színészek is.

Tizenkét párt vezetője levélben szólította fel a kirgiz központi választási bizottságot a voksolás érvénytelenítésére és új választás kiírására.A választáson a legtöbb szavazatot kapó – 25 százalékos aránnyal győztesnek hirdetett – Egység (Birimdik) nevű szocialista párt elnöke Adilet Szultanalijev bejelentette, ők készek részt venni egy megismételt választásokon, erre szólítják  fel azokat a pártokat is, amelyek átlépték a 7 százalékos parlamenti küszöböt.

A tiltakozók Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök lemondását követelték, mivel a hivatalos eredmények szerint főleg a hozzá közel álló pártok kerültek be a parlamentbe, miután a 3,5 millió kirgiz választó  56 százaléka szavazott.

Az 1991-ben függetlenné vált Kirgizisztánban az első két, szabadon választott elnöknek tömegtüntetések után kellett távoznia a hatalomból. Az első békés kormányváltás 2017-ben volt, amikor a 2023-ig hivatalban lévő Szooronbaj Dzsejenbekov váltotta az azóta korrupciós vádak miatt elítélt Almazbek Atambajevet.

Kiemelt kép: Tömegoszlatásra készülő rendőrök a parlamenti választások eredménye elleni tüntetésen Biskekben október 5-én. 
MTI/EPA/Igor Kovalenko

Ajánlott videó

Olvasói sztorik