Nagyvilág

Négy ember halálát okozó baleset miatt 3,6 millió dolláros büntetést kapott a legnagyobb ausztrál vidámpark

A 2016-ban négy ember halálát okozó baleset miatt 3,6 millió ausztrál dollárra (793 millió forintra) bírságolták meg Ausztrália legnagyobb vidámparkjának tulajdonosait, írja az MTI.

A bíróság a hétfői tárgyaláson hirdetett ítéletet az Ardent Leisure vállalat ügyében. A cég vezető tanácsadója, Bruce Hodgkinson a tárgyaláson bocsánatot kért a halálos balesetben elhunytak családtagjaitól. Az eljárásban a vállalat elismerte felelősségét a tragikus balesetért.

A tragédia a Thunder River Rapids nevű, gyors folyású, zuhatagos folyót imitáló attrakción történt a Dreamworld vidámparkban. A csónaktúrát családoknak ajánlották. A balesetben két csónak ütközött egymásnak. Négy felnőtt, két férfi és két nő életét vesztette. Az áldozatok mind Ausztráliában éltek, de egyikük új-zélandi állampolgár volt. A szerencsétlenséget egy 10 és egy 12 éves gyerek élte túl.

A queenslandi hatóságok a nem biztonságos működtetés, a nem megfelelő felügyelet és a személyzet mentésre való megfelelő kiképzésének elmulasztása miatt emeltek vádat az Ardent Leisure ellen. A cég júliusban ismerte el bűnösségét mindhárom vádpontban, melyekért egyenként 1,5 millió ausztrál dolláros (330 millió forintos) kártérítést lehetett maximálisan megítélni.

A vizsgálat kiderítette, hogy a vidámpark biztonsági rendszerei kezdetlegesek és „ijesztően igénytelenek” voltak.

Hodgkinson a bíróságon kifejtette, hogy az Ardent Leisure elismeri a felelősségét a tragédiáért és azóta minden szükséges lépést megtett, hogy a vidámpark működése biztonságos legyen.

Az áldozatok hozzátartozói és mások külön indítottak jogi eljárást az Ardenthez tartozó Dreamworld vidámpark ellen, amelyben a baleset történt.

A sydney-i székhelyű Ardent a tulajdonosa az ausztráliai Dreamworld és a Whitewater World nevű vidámparknak, továbbá egy mozihálózatnak és egy 77 emeletes toronyháznak.

Kiemelt kép: Patrick Hamilton/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik