Nagyvilág

Kitiltották a jachtokat a spanyol partokról a sorozatos orkatámadások miatt

Ideiglenesen betiltotta a vitorláshajók forgalmát mintegy 100 kilométernyi sávban északnyugati, atlanti-óceáni partvidékén Spanyolország az után, hogy vándorló, játszó orkákat sodortak el vitorláshajók, amelyek szintén megsérültek.

A spanyol közekedési tárca keddtől egy hétre rendelt el hajózási tilalmat a 15 méter alatti vitorlásokra. A rendelkezés mind a tengeri emlősök, mind a hajók védelmét célozza és kiterjeszthető a kardszárnyú delfinek vándorlási útjait követve – olvasható közleményükben.

A vitorlások kihajózhatnak a nyílt tengerre, de nem maradhatnak a part közelében.

A tárca augusztus 19-én kapott jelentést az első ilyen balesetről, és azóta számtalan vitorlásban tettek kárt orkák.

Bruno Diaz, a helyi gömbölyűfejűdelfin-kutatóintézet biológusa szerint arról lehet szó, hogy az orkák egy kicsit hevesebben játszanak. Elmondta, hogy a delfinekhez és más bálnafélékhez hasonlóan, az orkák is szeretnek a hajók mellett úszni.

Ritka az, hogy nekimennek a hajóknak

– mondta Diaz, aki úgy vélte, éretlen tinédzser orkák duhajkodhattak.

A vitorláshajók, méretük és az általuk keltett hullámok miatt, valamint azáltal, hogy a halászhajókkal ellentétben nem szennyezik a vizet, különösen vonzzák az orkákat. Az Ibériai-félsziget partmenti vizeinek azon része, ahol a tilalmat bevezették, gazdag tonhalban, amelyre az orkák vadásznak vándorlási útvonalaikon – magyarázta a biológus.

Kardszárnyú delfinek intéztek összehangolt támadást több tengeri jacht ellen
Az utóbbi hetekben egyre több csapatos támadásról adtak hírt a hajósok, pénteken egy brit jachtot tizenötször lökött oldalba egy orka.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik