Nagyvilág

Kardszárnyú delfinek intéztek összehangolt támadást több tengeri jacht ellen

A tudósok is értetlenül állnak a spanyol és a portugál partokról érkező hírek előtt, amelyek szerint az elmúlt hetekben kardszárnyú delfinek csapatai támadtak meg vitorlásokat és kisebb tengeri jachtokat a nyílt tengeren.

A támadások során több hajó is megsérült, két jármű pedig elvesztette a kormánylapátja egy részét. Az egyik hajó fedélzetén a legénység tagjai is megsérültek, amikor a delfinek erősen oldalba lökték a hajótestet.

A legfrissebb eset pénteken délután történt Észak-Spanyolország Atlanti-partjainál, amikor egy brit cég indult Nagy-Britannia felé egy 12 méteres hajóval, ám A Coruña mellett megtámadták az orkák. Peter Green, a Halycon Yachts menedzsere The Guardiannak az mondta, hogy az egyik állat tizenöt alkalommal lökte meg a hajót. Az attak után a jármű kormányozhatatlanná vált, javításra be kellett vontatni a spanyol kikötőbe.

Az esettel egy időben három rádiófigyelmeztetést is leadtak a környéken tartózkodó hajósok orkaveszély miatt, sőt, újabb ütközés is történt. Augusztus 30-án egy francia hajó küldött vészjelzést a partiőrségnek, azt állítva, hogy támadás alatt állnak.

Szakértők szerint különös és szokatlan a magas intelligenciájú delfinek viselkedése. Az orkák rendszeresen kísérték a környéken a hajókat, de korábban nem történtek hasonló agresszív támadások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik