Nagyvilág

A lengyel kormány aktívan támogatni kezdi a belarusz ellenzéket

A fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását célzó ötpontos programot ismertetett pénteken a szejmben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

  • A kormányterv első pontja szerint lengyel projekt keretében, valamint egy, az üldözöttek megsegítését célzó lengyel-amerikai alapból támogatják a rendszer ellenfeleit.
  • A második pont egy ösztöndíjprogramot irányoz el az üldözött diákok, tudósok támogatására. „Lehetőséget kapnak lengyelországi tanulmányokra, munkavállalásra” – fejtette ki a miniszterelnök.
  • A harmadik pont a lengyelországi beutazást és munkavállalást könnyítő intézkedésekről szól.
  • A negyedik és az ötödik pont a független fehérorosz média támogatására, illetve a fehérorosz társadalmat segítő lengyel civil szervezeteknek nyújtandó új eszközökre vonatkozik.

A terv megvalósítására a meglévő – egyebek között a Lengyelországból sugárzó, fehérorosz nyelvű Belsat televízió működtetésére fordított – eszközök mellett első lépésben 50 millió zlotyt (mintegy 3,9 milliárd forint) szánnak – mondta el a lengyel kormányfő.

Morawiecki felidézte, hogy a vasárnapi fehérorosz elnökválasztást követő hatósági erőszak miatt hétfőn az Európai Unió (EU) rendkívüli csúcstalálkozójának sürgős összehívását javasolta, és aláhúzta: ha az unió nem tesz gyors szolidáris lépéseket, ezzel azt üzeni szomszédainak, hogy „a fenyegetés pillanatában mindenki csak önmagára számíthat”.

Kategorikusan elutasítjuk egyes nemzetközi szervezetek tanácstalanságát (…), valódi támogatást, valódi partnerséget akarunk nyújtani Fehéroroszországnak

– hangsúlyozta. Hozzátette: Lengyelország és az EU lépései semmiképp sem jelentenek politikai beavatkozást Fehéroroszország belügyeibe, országuk jövőjéről csak a fehéroroszok dönthetnek. Ennek jogát viszont biztosítani kell számukra – hangsúlyozta.

Ezért arra szólítjuk fel a fehérorosz hatóságokat, hogy fontolják meg az új, szabad választást (…) lehetőleg nemzetközi megfigyelők részvételével

– jelentette ki. Péntek délelőtt a szejm egyhangúlag elfogadott határozatban ítélte el a minszki hatóságok által alkalmazott erőszakot, és a fehérorosz menekültek gyors befogadására szólította fel a lengyel kormányt. Az uniós szervek részéről a lengyel alsóház határozott lépéseket sürgetett a dokumentumban.

Fehéroroszországban a pénteken ismertetett hivatalos végeredmény szerint Aljakszandr Lukasenka elnök nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával. Az immár a hatodik egymást követő napon Lukasenka lemondását követelő tüntetők nem tartják hitelesnek és tisztességesnek a választást. A rendfenntartók erőszakos fellépése nyomán legalább két tüntető meghalt, és ezreket, köztük külföldi állampolgárokat vettek őrizetbe. Varsó pénteken négy, Minszkben letartóztatott lengyel állampolgár szabadon bocsátását erősítette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik