Nagyvilág

Sose derül ki a botswanai tömeges elefántpusztulás oka?

Mostanáig azt hitték, hogy mezőgazdasági vegyszerek öltek.

Továbbra sem tudják, miben pusztult el több száz elefánt az afrikai Botswanában, a hatóságok azonban már kizárták annak lehetőségét, hogy mezőgazdaságban használatos kemikáliák okozták volna a tömeges pusztulást.

A környezetvédelmi minisztérium szombati tájékoztatása szerint kilenc növényvédőszert, valamint más, mezőgazdaságban használt vegyszert vizsgáltak meg, de a teszteredmények szerint egyik sem okozhatta az állatok halálát.

A minisztérium szerint ugyanakkor nem zárható, hogy természetes toxinok játszottak szerepet az állatok pusztulásában: bizonyos baktériumok képesen veszélyes toxinokat előállítani, különösen a pangó vízben. A kutatók arra gyanakodnak, hogy az elefántokat érintő rendellenesség neurológiai elváltozásokat idéz elő; szemtanúk beszámolói szerint a haldokló állatok furcsán viselkednek, körbe-körbe járkálnak, zavarodottnak tűnnek.

Ez okozhatja az elefántok titokzatos pusztulását
Március óta több száz elefánt pusztult el Botswanában.

A Future for Elephants természetvédelmi szervezet szerint további vizsgálatok szükségesek a katasztrófa okainak megállapítására.

A hatóságok 281 elhullott elefántot találtak az elmúlt hónapokban az északnyugati országrészben, az Okavango-folyó deltavidékén, más szervezetek 350 állat elpusztulásáról tudnak. Az elefántok agyarát nem vágták le, így kizárható, hogy orvvadászok végeztek volna velük.

Botswana amúgy védi elefántállományát, bár tavaly bírálatok érték a kormányt, amiért feloldotta a 2014-es elefántelejtési tilalmat. Az országban él a világ legnagyobb, 130 ezres elefántpopulációja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik