Nagyvilág

Nem egyszer okozott már katasztrófát az ammónium-nitrát

Az elsődleges információk szerint a kikötőben tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát okozta az elképesztő robbanást Bejrútban kedden este. A robbanóanyagot több mint hat éve tárolhatták egy raktárban. De mi ez pontosan, miért ilyen veszélyes és hol volt példa hasonlóra a múltban?

Hat hónapja figyelmeztettek, ha nem viszik el a 2750 tonna ammónium-nitrátot, felrobban egész Bejrút
A hajó kapitánya korábban azt mondta, lőporos hordón tartják őket fogva.

A BBC összeállítása szerint az ammónium-nitrát egy fehér színű, szilárd anyag, amit ipari mennyiségben állítanak elő. Leginkább műtrágyagyártáshoz használják, de a bányászatban robbantásokhoz is megfelel.

Gyakorlatilag az egész világon gyártják és relatíve olcsó is megvásárolni. A probléma viszont legtöbbször a tárolásával van. Önmagában ugyan nem veszélyes, de ha nagy mennyiségben egy helyben áll, az veszélyforrást jelent. A gond az, hogy lassan magába szívja a nedvességet és tömbökké formálódik, ezáltal ha tűz keletkezik, akkor a kémiai reakció még intenzívebb lesz.

Amikor az ammónium-nitrát berobban, mérgező gázok, így nitrogén-oxid és ammónia kerülhet a levegőbe. A felvételeken látható füstfelhő a nitrogén-oxid miatt színeződhetett el, ezt az anyagot egyébként gyakran a légszennyezéssel is összefüggésbe hozzák. Ha nincs széljárás, akkor kifejezetten veszélyes is lehet a lakosok egészségére.

Mivel erős robbanóhatása van, sok hadsereg használja robbanóanyagként is, de terrorcselekedetet is hajtottak már végre vele. 1995-ben az amerikai Oklahoma városában Timothy McVeigh két tonna ammónium-nitrátból készített bombát, amivel sikerült lerombolnia egy szövetségi épületet. Akkor 168-an haltak meg.

Az oklahomai merénylet – Fotó: AFP

Hasonló balesetek is történtek már korábban. 1921-ben 4500 tonna ammónium-nitrát robbant fel egy gyárban a németországi Oppauban, a tragédia több mint 500 áldozatot követelt.

Az amerikai történelem legsúlyosabb ilyen katasztrófája 1947-ben történt a texasi Galveston Bay városában. Kétezer tonna ammónium-nitrát sült el egy kikötőben álló hajón, 581-en nem élték túl a robbanást.

A vegyi üzem maradványa Toulouse-ban. Fotó: AFP

A közelmúltban is volt rá példa, hogy az ammónium-nitrát tragédiát okozott. 2001-ben a franciaországi Toulouse-ban egy vegyi üzem robbant fel, 31-en elhunytak és több mint kétezren megsebesültek. 2015-ben pedig a kínai Tiencsinben robbant fel az ammónium-nitrát más vegyi anyagokkal együtt, 173 ember halálát okozva.

„A húgom a tengerben is hallotta a robbanást, a szüleim háza 20 kilométerre is remegett”
Ablakok törtek be, házak mozogtak, sokan a tengerbe veszhettek, összeesküvés-elméletek arról, hogy a Hezbollah fegyvertartalékai robbantak-e, vagy Izrael keze van-e merényletben. Elemzőket kérdeztünk a libanoni helyzetről a bejrúti robbantás után.

Kiemelt kép: STR / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik