Nagyvilág

Magyarország egymillió eurós segélyt küld Bejrútba

Magyarország a Hungary Helps programon keresztül egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással támogatja a szerdai bejrúti robbanás után az emberi életek megmentését, a kármentést és az újjáépítést – jelentette be a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Azbej Tristan együttérzését is kifejezve azt mondta:

mély megrendüléssel, ugyanakkor cselekvő szolidaritással állunk ki a libanoni nép mellett ezekben a vészterhes órákban, napokban.

A magyar támogatás kedvezményezettje a Hungary Helps korábbi partnere, a libanoni maronita egyház karitatív missziója. Az adományt még csütörtökön eljuttatják.

Azbej Tristan megrendítőnek nevezte, hogy legkevesebb száz ember életét vesztette és több mint 4000-en megsérültek a keddi kettős robbanásban, majd hozzátette: ennyi sérültet képtelen ellátni a helyi egészségügyi rendszer.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, szinte egy egész városrész vált lakhatatlanná, a legfrissebb adatok szerint pedig legalább 300 ezer ember vált földönfutóvá

– sorolta az államtitkár.

„A húgom a tengerben is hallotta a robbanást, a szüleim háza 20 kilométerre is remegett”
Ablakok törtek be, házak mozogtak, sokan a tengerbe veszhettek, összeesküvés-elméletek arról, hogy a Hezbollah fegyvertartalékai robbantak-e, vagy Izrael keze van-e merényletben. Elemzőket kérdeztünk a libanoni helyzetről a bejrúti robbantás után.

kiemelt kép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik