Nagyvilág

Magyarul üzentek a távozó indexeseknek a legnagyobb lengyel közéleti napilap címlapján

Címlapon, magyar nyelven küldött bátorító és együttérző üzenetet az Index távozó újságíróinak a lengyel Gazeta Wyborcza, a legnagyobb független lengyel napilap szerkesztősége hétfői számában – vette észre a 444.

A címlapon olvasható üzenet így szól:

KEDVES MAGYAR BARÁTAINK! Mélységesen felháborít bennünket az a brutális támadás, amit a hatalom indított az index.hu ellen. Veletek vagyunk ebben a nehéz pillanatban, és csodáljuk bátor kiállásotokat. Az autoriter hatalom itt Lengyelországban is fenyegeti a szólásszabadságot. Mint már annyiszor a történelem folyamán, újra szükségünk van a lengyel-magyar szolidaritásra a szabadság és demokrácia védelmében. Tartsunk össze! A Gazeta Wyborcza szerkesztősége

– ugyanezt a szöveget lengyelül is közölték a napilap címlapján.

Jelenleg a Gazeta 81 ezer példányban fogy naponta, ezzel messze a legolvasottabb lengyel közéleti újság, csak a Fakt című bulvármagazint veszik ennél többen az országban.

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, és velük együtt a szerkesztőségből majdnem mindenki szintén beadta a felmondását. Az újságírók azután döntöttek így, hogy a héten a tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány vezetője, Bodolai László menesztette a korábbi főszerkesztőt, Dull Szabolcsot. A szerkesztőség Dull visszahelyezését kérte  tulajdonostól annak garanciájaként, hogy ne sérülhessena lap függetlensége, azonban Bodolai erre nem volt hajlandó arra hovatkozva, hogy a volt főszerkesztő üzleti titkokat szivárogtatott ki.

Pénteken körülbelül tízezres tömeg vonult a Várba az Index szerkesztőségének közeléből, kifejezve szolidaritását a távozókkal.

Kiemelt kép: Gazeta Wyborcza

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik