Nagyvilág

Orbán: Még a foci sem olyan fontos, mint hogy megegyezzünk

A nyaralás, a belpolitika várhat. Még a foci sem olyan fontos, mint hogy megegyezzünk

— jelentette ki az Index cikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, az uniós állam- és kormányfők költségvetési csúcstalálkozójának harmadik napján. Brüsszeli újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök elmondta: most nem Magyarországról van szó, hanem Európáról. A kormányfő kijelentette: bármeddig hajlandó folytatni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy sikerüljön megegyezni a 2021-27-es költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási alapról.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ brüsszeli újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán szerint jó esély van a megállapodásra, de ehhez négy vitás területet rendezni kell. Ezek a következők: a helyreállítási alap nagysága, a támogatások és hitelek aránya, illetve elosztása, a költségvetési visszafizetések és a jogállamiság kérdése. Hozzátette: az elmúlt napokban sikerült kicsit változtatni a gazdasági támogatások elosztási arányain, azonban Magyarország számára még mindig nem méltányos a támogatások mértéke.

Orbán azt mondja, a jogállamisági feltételrendszerről képviselt álláspontját a kollégái elutasították, ahogy azt a kérését is, hogy a hetes cikk szerinti eljárást minél hamarabb lezárja az Európai Unió Tanácsa. Hozzátette: ő továbbra is küzdeni fog azért, hogy a politikai és a gazdasági kérdéseket szétválasszák.

Kiemelt kép: JOHN THYS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik