Belföld

Orbán: A Jobbik hűségesküt tett Sorosnak, Mekk mesterekkel akarják felújítani a Lánchidat

Miért nem ér 10 milliárdot a kormánynak a Lánchíd, vett-e fel bértámogatást a 850 embert kirúgó Mészáros, és miért kell gumibot az iskolákba? Az azonnali kérdések órájában ezúttal is sokan kérdezték Orbánt a parlamentben.

„Akar beszélni róla? Sorosról? Látom felcsillant a szeme?” – adta meg az alaphangját a miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdésének Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője, aki szerint Orbánnak Soros-fóbiája van.

„Miniszterelnök úr, nem érzi azt, hogy ez végtelenül ciki?” – kérdezte Jakab, majd azt tanácsolta, hogy kezdjen el végre kormányozni, ahelyett, hogy Sorosról konzultálgat.

Kerüljön vissza a normalitás útjára, felejtse el a fóbiáit, különben nem tudjuk megállapítani, hogy az országot nézi hülyének vagy ön az

– mondta Jakab.

„Az első kérdés, amit tisztáznunk kell, hogy van még odaát valaki? Ami ma történt az Országházban, az nem más, mint hogy a Jobbik vezetője esküt tett Soros Györgynek, gratulálok” – válaszolta Orbán Viktor, aki szerint Jakab sosem érveket sorol, hanem kiabál és gyalázkodik, nem mond igazat, és azt is faragatlan beszédstílusban teszi.

„Milyen sértődősek ma a tolvajok, miniszterelnök úr” – kezdte viszonválaszában Jakab, mire Kövér László a szokásos kioktatás  kíséretében azonnal elvette tőle a szót.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt kérdezte Orbántól, miért nem ér meg a kormánynak 10 milliárd forintot a Lánchíd felújítása, miközben hatmilliárdot költ az augusztus 20-ai ünnepségekre, 1,3 milliárdot egy félórás tűzijátékra, 7,5 milliárdot a Közlekedési múzeum megtervezésére, 100 milliárdot az MTVA egyéves költségvetésére, 83 milliárdot luxusszállodák felújítására.

Orbán erre azt mondta, a főváros 180 milliárdos állampapír-állománnyal rendelkezik, az utána következő önkormányzatnak kevesebb mint 20 milliárdja van.

„Ennyi mozgósítható pénz van a kormány által nyomorgatott Budapest számláján, kedves vidéki képviselők. Melyik számláján van megközelítőleg ekkora összeg?” – kérdezte, majd köszönetet mondott a vidéki képviselőknek, hogy ennek ellenére megszavaztak hatmilliárd forintot a Lánchídra még Tarlós idejében.

Ebből is látszik, hogy a Lánchíd felújításához nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem. Mekk mesterekkel nehéz

– vonta le a következtetést Orbán.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt arról kérdezte a miniszterelnököt, miért ítéltek elsorvasztásra  34 magyarországi vasútvonalat, ami ellen már negyven polgármester tiltakozik, köztük kormánypártiak is.

Orbán kijelentette, hogy „a magyar vidéket önnek nem kell megvédenie”, mert egy vidékbarát kormányzás zajlik, éppen a régi igazságtalanságokat orvosolják. Mint mondta, ma Magyarországon járványügyi menetrend van érvényben, később készülnek majd az elemzések a tapasztalatokról, ezért „nincs olyan döntés, amit visszavonhatnék”.

Keresztes erre azt felelte, ha van olyan szakértője Orbánnak, aki azt mondja, hogy a pótlóbuszok biztonságosabbak a vonatnál, attól jobb lenne megválni.

A Párbeszédet vezető Szabó Tímea azt tudakolta Orbántól, Mészáros Lőrinc a Hunguest Hotels tulajdonosaként igénybe vette-e az állami bértámogatást, mielőtt kirúgott 850 embert. Orbán nem válaszolt a kétszer is feltett kérdésre, ám elmondta, hogy szerinte Szabó politikailag iskolázatlan, mert összekeveri a támogatást a közbeszerzéssel, amikor a Mészárosnak juttatott 187 milliárdról beszél.

Ebben a témában kérdezett az MSZP-s Szakács László is, aki arra volt kíváncsi, a 17 milliárdos fejlesztési támogatásért cserébe előírtak-e Mészárosnak foglakoztatási feltételeket, hogy küldhetett el ezek után 850 embert, és mint „nemzeti tőkésnek” miért nem szóltak neki, hogy nem most kéne milliárdos osztalékot kivennie.

Orbán szerint a Kisfaludy-program fejlesztési támogatása és a munkahelyvédelem két különböző dolog, alma és körte, nem lehet a kettőt összekeverni, a cégek működése pedig egy harmadik kérdés. „Az önök emberei, a vörös bárók is kapnak támogatást, sokat, ha értelmes programot hoznak ide. Én nem az alapján hozok döntést, hogy egyébként kinek milyen színe van, gazdaságot nem lehet pártalapon építeni” – jelentette ki.

A DK-s Bősz Anett az iskolaőrség ellen emelt szót, szerinte a gumibot és a gázspray nem iskolába, hanem börtönbe való.

Orbán elismerte, hogy küzdenek azzal, hogy a legrosszabb anyagi helyzetben élő családokból érkező diákokat, akik sokszor cigányok, nem sikerül integrálni az oktatás rendjébe. Szerinte ha nincs egy jól működő, keménykezű iskolaigazgató által vezetett pedagóguskar és iskola, akkor ezekben az iskolákban nem lehet rendet tartani.

Az állapotok elvadultak, számos helyen szükséges iskolaőrséget bevezetni, ha kell, bizony fizikai erőt alkalmazva is, a magukról megfeledkezett diákokkal szemben meg kell védeni a többi diákot és a pedagógusainkat is

– mondta.

Kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik