Nagyvilág

Jogegyenlőséget akar az európai főügyész

Hiába utasította el a csatlakozást Magyarország, az Európai Ügyészség cégek, magánszemélyek ellen eljárhat nemzetközi csalás, pénzmosás esetén.

Laura Codruța Kövesi az Euronews brüsszeli tudósítójának azt mondja, az új uniós költségvetés több pénz rugalmasabb  felhasználását teszi lehetővé, így nőhet a csalások kockázata is. Az Európai Ügyészség vezetője a korrupciós veszélyről úgy véli, az szinte minden országban létezik, de mértéke eltérő, az a helyi hatóságokon múlik.

A főügyész hosszan beszél a testület felállításának nehézségeiről, arról, még nem tudja, átveszik-e a nyomozást a cseh kormányfő, Andrej Babis korrupciógyanús ügyében. Azt mondja, minden ügyet hatáskörükön belül kell feldolgozni, függetlenül attól, ki, hol követi el a bűncselekményt.

Ügyészként az a feladatunk, hogy biztosítsuk, hogy a jog mindenkire egyenlően vonatkozzon.

Mivel politikainak tartja a döntést, nem akarja kommentálni, hogy néhány ország (Magyarország, Lengyelország, Svédország, Dánia, Írország) nem csatlakozott az ügyészséghez. Nem foglal állást abban sem, ezen államok kevesebb pénzt kapjanak-e.

Azt viszont megerősíti, hogy a kimaradó országokban is indíthatnak vizsgálatokat, egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekményeknél is lesz hatáskörük.

Vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket.

A többség szerint csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez
Úgy fest, a nagy többség nem bízik annyira a Polt Péter vezette nyomozóhatóságban.

Laura Codruța Kövesi szerint az Európai Ügyészséggel csökken az ügyészek nemzeti szintű korlátozása, az információcsere gyorsabb, a jogsértéssel okozott károk megtérítése hatékonyabb lesz.

Az egyik tagállam ügyészei által szolgáltatott bizonyítékok felhasználhatók lesznek egy másik tagállamban.

Ezekkel az előnyökkel az Európai Ügyészség olyan intézménnyé válhat, amely alapvetően megváltoztatja a pénzügyi csalások és a szervezett bűnözés eddigi kivizsgálásának módját. Az európai főügyész számít rá, hogy ahogy Romániában, európai szinten is érik majd támadások, de szerinte erre nemcsak ő, hanem kollégái felkészültek, hiszen a támadások mindig jelezték a munkájuk minőségét, hatékonyságát.

Az EU-tagállamok is Kövesit akarják európai főügyésznek
Ezzel gyakorlatilag biztosra vehető, hogy őt is nevezik ki.

Kiemelt kép: Laura Codruța Kövesi / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik