Nagyvilág

Az EU-tagállamok is Kövesit akarják európai főügyésznek

Megszavazták a román Laura Codruţa Kövesi európai főügyészi kinevezésének támogatását csütörtökön az európai uniós tagállamok kormányainak képviselői, így már gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője – írja az MTI.

Az Európai Unió soros finn elnökségének tájékoztatása szerint ezen próbaszavazáson tizenhét tagország voksolt a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjére, akit az EU másik társjogalkotó szervezete, az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosított. Magyarország nem szavazott, mert egyelőre nem tagja az Európai Főügyészségnek.

Bennfentes források arról számoltak be, hogy a két intézmény képviselői szeptember 24-én ülnek össze, akkor minden bizonnyal hivatalosan is megállapodnak majd Kövesi kinevezéséről, ezt követheti a formális megerősítő szavazás a tanácsban.

Egyre közelebb az uniós ügyészséghez a politikusokat perbe fogó román sztárjogász
A román hatalom minden eszközzel akadályozza, de az uniós nagyhatalmak keverhetik úgy a kártyát, hogy európai főügyész legyen Laura Codruţa Kövesi.

Kiemelt kép: Europress/Daniel MIHAILESCU/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik