Nagyvilág

A szabad fegyvertartás is hozzájárult ahhoz, hogy Amerika lángol

Május elején egy afroamerikai férfi, Ahmaud Arbery egy georgiai kisvárosban kocogni indult, két fehér férfi pedig lelőtte, mert állítólag nagyon hasonlított arra a férfira, aki korábban betöréseket követett el a környéken. Kedden hajnalban az amerikai zavargások közepette egy rendőr agyonlőtt egy térdelő tüntetőt. A férfinél csak egy kalapácsot találtak, a rendőrök viszont azt hitték, hogy lőfegyver. St. Louisban demonstrálók lőttek le egy nyugalmazott rendőrtisztet, David Dornt, aki a fosztogatástól próbált megvédeni egy zálogházat. Az elmúlt tíz évben legalább 180 iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban, amik száznál is több áldozatot szedtek.

Az esetek különböznek, de közös, hogy talán elkerülhetőek lettek volna a jelenleginél sokkal szigorúbb fegyvertartási szabályokkal. A laza szabályozás a rendőrök magatartására is hatással van, ez pedig most különösen fontos kérdés George Floyd halála óta, ami miatt napok óta lángokban áll az Egyesült Államok.

Így borította lángokba Amerikát George Floyd halála
Összeszedtük, mi történt a rendőri brutalitás miatt elhunyt fekete férfi halála óta eltelt bő egy hétben. Videó.

A közbiztonság érdekében

A fegyverviselés az alkotmány második kiegészítése, azaz nagyjából 230 éve az amerikai kultúra része, csakhogy 1791 óta elég sokat változtak a társadalmi viszonyok.

A fegyvertartást pártolók többsége azzal érvel, az embereknek akkor is meg kell tudniuk védeni magukat, ha nincs a közelben rendőr, vagyis a fegyverviselés elengedhetetlen ahhoz, hogy a közbiztonság fennmaradjon. Az ellenérv pedig épp a fordítottja: felfegyverzett társadalomban meggyengül a közbiztonság, mert olyanok is könnyű szerrel hozzájuthatnak az élet kioltására alkalmas eszközökhöz, akik nem önvédelemre akarják azokat használni, így bármilyen konfliktus lövöldözésbe torkolhat. Ráadásul sok államban elég olyan alapvető feltételeknek megfelelni, mint egy bizonyos életkor betöltése, a büntetlen előélet vagy beszámíthatóság, az engedélyek kiadását komolyabb pszichológiai tesztek, lőgyakorlatok nem előzik meg, Arizonában pedig még csak engedély sem kell a fegyvertartáshoz.

Fegyvert viselő résztvevő a George Floyd halála miatt szervezett tüntetésen Cincinnatiben. Fotó: Jason Whitman /NurPhoto /AFP

Pontos adatot mondani lehetetlen, mert az illegális kereskedelem is virágzik, de becslések szerint a lakosság 35-40 százalékának van fegyvere, ezzel az amerikai a legfelfegyverzettebb nemzet. Az USA persze nemcsak belföldre gyárt fegyvereket, hanem a világ legnagyobb exportőre, miközben egy 2017-es tanulmány szerint a darkweben eladott fegyverek 60 százaléka az Egyesült Államokból származik. Ezeknek közel a fele Európában kötött ki, és a mexikói drogkartellek is komoly felvevő piacot jelentenek, de azért sok illegális fegyver landol az országon belül is.

Mit tehet a rendőrség?

Ilyen viszonyok között a rendőrök magatartása is különbözik attól, amit Európában megszokhattunk. Mivel mindig számítani kell arra, hogy valakinél fegyver van, amit nem fél használni, erélyesebben lépnek fel, sokszor valóban egy erőszakszervezetre hasonlítva. Ezekből kerekednek aztán olyan intézkedések, amelyek itthonról nézve akciófilmekbe illőnek tűnnek.

A fegyverviselés ezzel együtt nem igazolja a rendőri túlkapásokat, végképp nem a rasszizmust, de az sem valószínű, hogy a törvények szigorításával egy csapásra visszaszorulna az országban a rendőri erőszak. Ehhez az egész rendszert kellene megreformálni, és kigyomlálni belőle azokat a reflexeket, amelyek túl sokszor vezetnek tragédiához. A Vox szakértő bevonásával hosszú cikkben elemezte, milyen lépéseket kellene megtennie a rendvédelmi szerveknek a változás eléréséhez. Kitérnek arra,

  • hogy a rendőrségnek transzparensen, a társadalom által elszámoltathatóan kell működnie,
  • ki kell szűrnie soraiból az olyan alakokat, mint a George Floyddal végző Derek Chauvin, aki ellen már számos panaszt tettek korábban,
  • javítani kell a rendőrök munkakörülményein és a fizetésükön,
  • a rendőrségnek pedig vállalnia kell a felelősséget a múltbeli erőszakos fellépésekért, és bocsánatot kell kérnie azokért.

Az azonban nem valószínű, hogy a közeljövőben változás állna be a fegyverviselés szabályaiban. Januárban több tízezer fegyverpárti tüntető vonult fel Virginiában, miután az állam demokrata vezetése jogszabálytervezetet készített elő a fegyvertartás szigorítására.

A jelenleg is zajló zavargások ráadásul feltehetően csak még inkább kiélezik az ellentétet a rendőrök és a társadalom között, a fejetlenség közepette pedig sokan a fegyverboltokat is megrohanták, így az eddiginél is több lőfegyver került magánkézbe. A közbiztonság ugyanis sokakat sarkal arra, hogy fegyvert tartsanak otthon.

Kiemelt kép: Fegyvert viselő tiltakozók a George Floyd halála miatt tartott tüntetésen Las Vegasban. Fotó: Denise Truscello /Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik