Nagyvilág

Újabb nyakra térdelős videó került elő Amerikában

Belső vizsgálat indult egy floridai rendőrségnél, miután a közösségi médiában megjelent egy videó, ahol egy sarasotai rendőr egy fekete férfi nyakán térdel letartóztatás közben. A közel 90 másodperces felvétel egy járókelő készítette a telefonjával május 18-án, vagyis még egy héttel azelőtt, hogy George Floyd belehalt egy hasonló rendőri intézkedésbe, minek nyomán országszerte tüntetések, majd zavargások törtek ki az Egyesült Államokban.

A felvételen látható, családon belüli erőszak gyanújával őrizetbe vett férfi, Patrick Carroll  azt kiabálja, „miért tartóztatnak le?” Elmondása szerint ezután térdeltek rá a nyakára.

A CNN által megszerzett rendőrségi jelentésben az egyik tiszt azt mondta, azért jártak el ekképpen, mert a megbilincselt férfi nem akart beüli a rendőrautó hátsó ülésére, és azért tartották a földön, hogy megnyugodjon.

A sarasotai rendőrség kedden kiadott nyilatkozatában azt mondta, hogy hétfőn látták először a felvételt, több videó áttekintése után pedig úgy döntöttek, hogy haladéktalanul kivizsgálják az ügyet, a szervezet ugyanis nem „tanítja, használja vagy támogatja” ezt a módszert,  a nyakra térdelő rendőr a vizsgálat ideje alatt nem dolgozhat.

Hozzátették azt is, bár Patrick Carroll ellenezte a letartóztatását, nem fordult orvoshoz, és nem nyújtott be hivatalos panaszt sérülésekről.

Így borította lángokba Amerikát George Floyd halála
Összeszedtük, mi történt a rendőri brutalitás miatt elhunyt fekete férfi halála óta eltelt bő egy hétben. Videó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik