Nagyvilág koronavírus

Karanténba zárták egy repülőgép összes utasát Görögországban

Görögországnak viszonylag hamar szembe kellett néznie a kegyetlen valósággal és az újranyitás veszélyeivel, miután a Qatar Airlines egyik Athénban landoló járatán 91 utasból 12-nek is pozitív lett a koronavírus-tesztje, írja a Guardian.

A kormány erre úgy reagált, hogy június 15-ig felfüggesztették a Katarból érkező repülőjáratokat, a 91 utast pedig azonnal karanténba helyezték.

Tudtuk, hogy lehetnek ilyen esetek. Most megtapasztaltuk, mi történhet a nyáron

– fogalmazott Nikolaos Sipsas járványügyi szakértő a görög ANT1 televíziócsatornán, hozzátéve, az incidens rávilágít arra, milyen rizikókkal jár a turizmus a koronavírus idején.

Sipsas szerint az lett volna a legbiztonságosabb, ha meg sem nyitják a határokat, de az beláthatatlan gazdasági következményekkel járt volna.

Az első, amit tennünk kell az, hogy biztonságos és nem biztonságos kategóriákra osztjuk az országokat. Ez némi diplomáciai nyomással jár, de az emberek egészsége az elsődleges prioritásunk

– közölte a szakértő, aki egyébként maga is részt vesz a kríziskezelésben.

A koronavírussal diagnosztizált utasokat 14 napra egy kormány által fenntartott szállodába zárták. A nem fertőzött utasokat hét napig tartják izolálva a külvilágtól, ezt követően újabb tesztet hajtanak rajtuk végre, és ha az is negatív, elengedik őket.

Görögország állja azoknak a külföldi turistáknak az ellátását, akik elkapták a koronavírust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik