Nagyvilág koronavírus

Megvan az első ország, amely visszatérhet a koronavírus előtti életéhez

Új-Zéland eddig is példaként állt a világ előtt a koronavírus-járvány kezelésében, Jacinda Ardern miniszterelnök már április végén bejelentette, hogy a rendkívül szigorú és korán meghozott intézkedéseknek – többek között a közel kéthetes kijárási tilalomnak – köszönhetően sikerült megállítani a járvány terjedését, és már mindegyik új azonosítottról tudják, hogy kitől kapta el a betegséget.

Feloldották a karantént, megrohanták a kávézókat és McDonald's-okat az új-zélandiak
Volt, aki már hajnali négykor a kedvenc mekije előtt várakozott, a közösségi médiában pedig számos képet osztottak meg gyorséttermi zsákmányukkal pózoló boldog vásárlókról.

Az eredményt sikerült megtartani is, a járvány – szemben például a sokáig mintaként emlegetett Szingapúrral – nem lobbant fel újra. Olyannyira nem, hogy immár tizenegyedik napja nem regisztráltak újabb koronavírusos megbetegedést az országban, ahol jelenleg mindössze egyetlen aktív esetről tudnak.

Mindezeknek betudhatóan a kormányfő most bejelentette, hogy rövidesen visszaállnak az egyes számú készültégi szintre, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy az élet visszatérhet a koronavírus előtti – ahogy Ardern  fogalmazott: „nagyon-nagyon normális” – kerékvágásba.

A legnagyobb változást azt jelenti, hogy feloldják a szociális távolságtartás szabályát, és megkötések nélkül lehet tömegrendezvényeket is tartani. Ezt eredetileg június 22-én tervezték meglépni, de ha az adatok továbbra is ilyen kedvezőek lesznek, előrehozzák nyolcadikára. A korlátozások közül egyedül a határok szigorú ellenőrzése marad meg a tervek szerint.

„A szigorú stratégiánk kifizetődött, bizonyos esetekben még a várakozásainkat is felülmúlóan. Az elsők között leszünk a világon, akikilyen gyorsan visszatérnek az normalitás szintjére” – mondta a miniszterelnök.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik