Nagyvilág

Obama: Ha változást akarunk elérni, nem elég tüntetni, politizálni is kell

Közleményt adott ki hétfőn Barack Obama azokkal a zavargásokkal kapcsolatban, amelyek azután robbantak ki az Egyesült Államokban, hogy egy rendőri ellenőrzés során megöltek egy afroamerikai férfit, George Floydot.

A volt amerikai elnök azt írta, hogy van néhány múltbeli lecke, amelyből most tanulni lehet. Egyrészt az USA-n végigsöprő tüntetéshullám kiindulópontja az a jogos és érthető frusztráció, amely amiatt alakult ki, hogy évtizedek óta nem sikerült megreformálni a rendőrségi gyakorlatot és az igazságszolgáltatást.

A résztvevők túlnyomó többsége békés, bátor, felelősségteljes és inspiráló volt. Megérdemlik a tiszteletet és támogatást,

jegyezte meg Obama. Másrészt viszont, az a kisebbség, amely akár „valódi haragból vagy puszta opportunizmusból” erőszakhoz folyamodott és ezzel ártatlan életeket tett kockára, hozzájárul az egyébként is nehéz helyzetben lévő városrészek rombolásához és eltereli a figyelmet a nagyobb célról.

„Ma láttam egy interjút egy idősebb fekete asszonnyal, aki azért sírt, mert az egyetlen, a lakásához közeli élelmiszerboltot szétverték. Ha a történelmet vesszük alapul, annak a kisboltnak évekbe telik majd újra talpra állni” – írta a volt elnök, kiemelve:

Ne mentegessük vagy racionalizáljuk az erőszakot, és ne vegyünk részt benne! Ha azt akarjuk, hogy az igazságszolgáltatás és az amerikai társadalom egy magasabb erkölcsi szinten működjön, akkor ehhez kell tartanunk saját magunkat is.

Barack Obama kihangsúlyozta: nem ért egyet azzal a felvetéssel, miszerint az amerikai igazságszolgáltatásban tapasztalható faji megkülönböztetés csak tüntetéssel és közvetlen akciókkal szüntethető meg, és hogy a politizálásnak vagy a választási részvételnek nincs értelme.

A tüntetések célja, hogy felhívja és ráirányítsa a figyelmet az igazságtalanságokra, és hogy kényelmetlen helyzetbe hozza a hatalmat (…) De végül a célokat törvényekbe kell foglalni és azokat az intézményi gyakorlat során alkalmazni kell – és egy demokráciában ez akkor valósul meg, ha olyan képviselőket választunk meg, akik hallgatnak a szavunkra.

Obama szerint nem szövetségi, hanem az állami és helyi szinten megválasztott politikusok tehetnek a legtöbbet azért, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás munkája jó irányba mozduljon el, mivel a legtöbb rendőrfőnököt a polgármesterek vagy a megyei tisztviselők nevezik ki, a rendőrségi túlkapásokat pedig a körzeti ügyészek vizsgálják ki.

A lényeg az, hogy ha igazi változást akarunk elérni, akkor nem választhatunk a tüntetést vagy a politika között – mindkettőt csinálnunk kell. Mobilizálni kell az embereket, hogy felhívjuk a figyelmet a problémákra, aztán szerveződni kell és el kell menni szavazni, hogy olyan emberek képviseljenek minket, akik hajlandók a reformokra.

A volt elnök elismerte, az utóbbi néhány hónap kemény volt és sokakat elcsüggesztett, de látván a fiatalok aktivitását az elmúlt hetekben, szerinte van ok a reményre.

Ha a jövőben az érthető dühünket békés, fenntartható és hatékony cselekvéssé tudjuk átalakítani, akkor ez a pillanat döntő fordulatot hozhat azon a hosszú úton, amely nemzetünket egy magasabb erkölcsi szintre emeli.

Föld alatti bunkerbe menekítették Trumpot a Fehér Ház körüli tüntetések miatt
Gyújtogattak, a rendőrség könnygázzal oszlatott az amerikai fővárosban.

Hétfőn Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke és a demokraták várható elnökjelöltje a Delaware-ban lévő Wilmingtonban egy afroamerikai templomban találkozott a helyi fekete közösség 15 egyházi és oktatási vezetőjével. Biden előző nap rövid időre meglátogatta a hétvégi tüntetések egyik helyszínét Wilmingtonban.

A politikus Donald Trump elnököt és a jelenlegi kormányzatot okolta a kialakult helyzetért, az egyenlőtlenségekért és a rasszizmusért. Úgy fogalmazott:

a gyűlölet csak rejtőzködik, nem tűnik el. És amikor valaki, aki hatalmon van, szítja a gyűlöletet, akkor az a felszínre tör. Egy elnök szavai fontosak. Bátorítja az embereket a vitriol kiengedésére.

A volt alelnök azt ígérte, hogy ha elnökké választják, akkor szembenéz „az intézményes rasszizmussal” és elnöksége első 100 napjában létrehoz egy rendőrséget ellenőrző testületet.

Kiemelt kép: HANDOUT/BIDENFORPRESIDENT/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik