Nagyvilág

Sokkoló videón rekonstruálták, ahogy a George Floydot megölik rendőri intézkedés során

8 perc 46 másodperc: így ölték meg George Floydot rendőri intézkedés közben – ezzel címmel közölt egészen felkavaró videóriportot a New York Times.

A cím arra utal, hogy a George Floyd nyakán térdelő rendőr 8 perc 46 másodpercig tartotta fontosnak így tartania a lábát, az amúgy egyáltalán nem erőszakos Floyddal szemben, aki életét vesztette a rendőri intézkedés miatt. Floydot Minneapolisban egy bejelentés után igazoltatták, majd rángatták ki a saját kocsijából.


A videóriport állampolgári felvételekből, biztonsági kamerás és műholdas felvételekből áll össze. Több percen át láthatjuk, ahogy Derek Chauvin rendőr úgy térdel Floydon, hogy az levegőért könyörög. Láthatjuk a felvételen azt a pillanatot is, amikor már Floyd eszméletét veszti – csakhogy Chauvin még ekkor se száll le róla. A videóból pontosan kiderült, hogy a rendőrök mit csináltak pontosan az intézkedés során – és továbbra is érthetetlen, miért tartották fontosnak ezt a jellegű fellépést, a felvételek ugyanis bizonyítják, hogy semmi szükség nem volt rá.

A NYT figyelmeztet a felkavaró felvételekre a videó elején. A pontosan rekonstruált anyagból kiderül, hogy

  • az amúgy erős testfelépítésű Floyd egyáltalán nem viselkedik agresszívan, noha a rendőrök csak aktív ellenállás során folyamodhatnak a videóban látható eszközökhöz.
  • Floyd 16-szor mondja el, hogy nem kap levegőt, de ennek ellenére nem szállnak le róla
  • azt is láthatjuk, hogy az eszméletlen férfit felteszik a hordágyra
  • Derek Chauvin arcát is láthatjuk egész közelről, miközben Floyd nyakán térdel
  • aztán azt, ahogy a rendőr teljes nyugalommal elhagyja a helyszínt, miután a mentők elszállították Flyod testét. A 46 éves férfi a kórházban halt meg.

Összesen négy rendőr vett részt a halálos intézkedésben. Chauvint gyilkosság vádjával őrizetbe vették, a többi három rendőr szerepével kapcsolatban egyelőre nyomoznak.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában zajlottak megmozdulások az elmúlt napokban, Donald Trumpot például a washingtoni tüntetések miatt bunkerbe vitték rövid időre.

Föld alatti bunkerbe menekítették Trumpot a Fehér Ház körüli tüntetések miatt
Gyújtogattak, a rendőrség könnygázzal oszlatott az amerikai fővárosban.

Kiemelt kép: A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők és rendőrök összecsapása a CNN amerikai kábeltelevíziós társaság székházának közelében, a georgiai Atlantában 2020. május 29-én. Négy nappal korábban Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt. MTI/AP/Mike Stewart

Ajánlott videó

Olvasói sztorik