Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: azonnali második csúcsra figyelmeztet a WHO

A koronavírus-járvány azonnali második csúcsa alakulhat ki azokban az országban, ahol túl hamar és óvatlanul oldják fel a betegség terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket, közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A Guardian szerint Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója egy online megbeszélésen arról beszélt, a világ még mindig csak a járvány első hullámának közepén jár, mert bár sok államban csökken az aktív fertőzöttek száma, Közép- és Dél-Amerikában, Dél-Ázsiában és Afrikában még mindig emelkedő a tendencia.

Ryan elismételte, hogy a járványokkal általában több hullámban kell szembenéznie az emberiségnek, tehát a fertőzés az év későbbi szakaszában újra megjelenhet. Ugyanakkor van rá esély, hogy a fertőzés már a közeljövőben terjedni kezd, ha a kormányok túl gyorsan oldják fel az óvintézkedéseket.

Amikor egy második hullámról beszélünk, az klasszikus értelemben azt jelenti, hogy hónapokkal később újra megjelenik a betegség. Ez lehet a realitás sok országban. De tudomásul kell vennünk, hogy a fertőzöttek száma bármikor kilőhet. Nem lehetünk biztosak benne, hogy attól, mert lecsengőben van, hónapok állnak rendelkezésünkre felkészülni a második hullámra. Elképzelhető egy második csúcs az első hullámban

– magyarázta.

Elmondta azt is, hogy az európai és észak-amerikai országoknak fenn kell tartaniuk a megfelelő egészségügyi intézkedéseket, a tesztelést sem szabad abbahagyni és átfogó stratégia kell annak biztosítására, hogy ne legyen azonnali második csúcs.

Kiemelt kép: TARSO SARRAF / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik