Nagyvilág koronavírus

Varga Judit közzétette a beszédet, amit elmondott volna Brüsszelben

Varga Judit a minap levélben kérte David Sassolitól, az Európai Parlament elnökétől, hogy felszólalhasson a magyar veszélyhelyzeti kormányzásról szóló vitában, szerinte ugyanis a szabályozást sok megalapozatlan kritika érte, de kérését elutasították.

Az igazságügyi miniszter ezért a vita idején Facebook-oldalán osztotta meg az általa betiltottnak nevezett beszédét, amit nem mondhatott el Brüsszelben, és megküldte azt az EP-képviselőknek is.

A beszédében elmondta volna, az Európai Unió történelmének legnagyobb válságával néz szembe.

Magyarország kormány gyors és hatékony lépéseket tett. Hála a magyarok áldozatvállalásának és fegyelmezettségének, mindeddig sikerült megakadályoznunk, hogy a járvány más tagállamokhoz hasonló tragikus méreteket öltsön. Magyarország kormány annyi új munkahelyet fog teremteni, amennyit a vírus elpusztít. Polgáraink tudják, hogy egyetlen magyar sincs egyedül

– áll a leiratban.

Varga Judit szerint az Európai Parlament nem tudott megfelelni annak az elvárásnak, hogy az uniós polgárokat minden rendelkezésre álló eszközzel támogassa. Mint fogalmaz, az Európai Parlament ma nem a megoldás, hanem a probléma része.

Egy nagyszerű magyar politikai gondolkodó, Bibó István szavai szerint demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményüektől… Nevezheti-e magát demokratikusnak egy olyan intézmény, ahol nem magától értetődő, hogy meghallgatják a másik felet is?

Az igazságügyi miniszter elmondta volna, a jelenlegi, példátlan helyzetben a tagállamoknak jogában áll rendkívüli intézkedéseket hozni állampolgáraik védelme és a válság felszámolása érdekében. Mint írja, a rendkívüli intézkedések ideiglenesek, szükségesnek és arányosnak kell leniiük, és biztosítani kell ezek rendszeres felülvizsgálatát. A Magyarországon bevezetett rendkívüli intézkedések az alapelveknek maradéktalanul megfelelnek, tette hozzá.

A tagállamok által hozott rendkívüli intézkedések nem veszélyeztetik az alapvető jogok érvényesülését. Magyarország ezért is döntött úgy, hogy több más tagállamtól eltérően nem függeszti fel az Emberi Jogok Európai Egyezménye egyetlen cikkének alkalmazását sem. Ez vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadságát garantáló rendelkezésekre is

– fogalmazott, megjegyezve ugyanakkor, senki sem gondolhatja komolyan, hogy a véleménynyilvánítás szabadságába beletartozik a hazugságok tudatos híresztelése, különösen akkor, ha az veszélyezteti a járvány elleni hatékony védekezést.

Mindent, amit ma mondunk vagy teszünk, azt az utókor az alapján fogja megítélni, hogy akadáloyztani vagy segítette-e a járvány elleni védekezést és Európa talpra állítását. Bízom benne, hogy az Európai Parlament is meg fogja találni a módját annak, hogy a jelenlegi pótcselekvés helyett méltó szerepet vállaljon ebben a feladatban

– zárta volna szavait.

Varga Judit teljes el nem hangzott beszédét itt olvashatja el.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik