Belföld koronavírus

Fideszes vezetésű szervezet ellenzi Semjén javaslatát, amely elvonná a nagyberuházásokat az önkormányzatoktól

Közleményben reagált a TÖOSZ Semjén Zsolt legújabb törvényjavaslatára, amely elvonná az óriásberuházásokat az önkormányzatoktól, és azokat a megyei közgyűléseknek adná.

Göd mintájára egy sor település adóbevételeit elveheti a kormány
Semjén Zsolt törvényjavaslata a fideszes többségű megyei önkormányzatokat hozná helyzetbe.

A TÖOSZ, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, értelemszerűen rengeteg kisebb-nagyobb település a tagja, a vezetője pedig egy fideszes politikus, Tab polgármestere, Schmidt Jenő.

Mint írják,

a törvényjavaslat elfogadása esetén az adott településen érvényesülő kettős szabályozás mellett a települési polgármesteri és jegyzői államigazgatási hatásköröknek a megyei közgyűlés elnökéhez, főpolgármesterhez, illetve a megyei jegyzőhöz, fővárosi főjegyzőhöz telepítésével a hazánkban 1990-ben létrejött önkormányzati rendszer jelenlegi struktúrája is megbillen, gyengül az egyes helyi – területi és települési – önkormányzatok közötti mellérendeltségi viszony.

A közlemény az alábbi kifogásokat emeli:

  • a tulajdonba adás megváltoztatja az érintett település közigazgatási határait is
  • a törvényjavaslat úgy vezet be szabályokat, hogy más törvény érintett rendelkezéseit nem módosítja, nem biztosítja ezáltal a hatályos magyar joganyag koherenciáját
  • a helyi adóbevételek kiesése az adott települési önkormányzat működésének ellehetetlenüléséhez, a közszolgáltatások színvonalának csökkentéséhez, az önkéntes feladatvállalás lehetőségének megszűnéséhez vezethet.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik