Nagyvilág koronavírus

Megszületett a javaslat: így lehetne újra utazni Európában

Azt javasolják az Európai Unió tagállamainak, hogy fokozatosan nyissák meg a határaikat a hasonló járványügyi helyzetben lévő szomszédos országokkal a turizmus fellendítése érdekében, ez derül ki az Európai Bizottság által szerdán közzétett dokumentumból.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta az egész kontinens bezárkózott. A schengeni övezetben visszaállt a határellenőrzés annak érdekében, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését. Ez viszont pusztító hatással volt a turisztikai szektorra, ami normál helyzetben közel az egytizedét adja az unió GDP-jének. Az iparágban dolgozók közül a hivatalos adatok szerint 6,4 millióan veszítették el állásukat.

Vezető szakácsból kukásautó-vezető – így váltottak szakmát a vendéglátásban dolgozók
A turizmusban és a vendéglátásban dolgozók jelentős része március közepe óta nem tud a saját szakmájában tevékenykedni. Olyanokkal beszélgettünk, akik az első sokk után munkát kerestek, és találtak is, igaz, jellemzően jóval kevesebbet keresnek.

Az Európai Bizottság a turizmus helyreállításának érdekében szerdán közölte ajánlásait, amit három fázisban határozott meg. Ebből az első és leglényegesebb, hogy az utazási tilalmakat célzott korlátozásoknak kell felváltania, és ha a járványhelyzet engedi, a határellenőrzést fel kell oldani. Ezt például három balti állam, Lettország, Litvánia és Észtország hamarosan meg is teszi.

Mint írják,

az utazási korlátozásokat legelőször a hasonló epidemiológiai helyzetben lévő területek között kell feloldani, ahol megfelelő a kórházi, tesztelési, nyomon követési és kontaktkutatási kapacitás.

Magyarul ha két szomszédos országban alacsonyan alakul az új fertőzöttek és az új áldozatok száma, a járványgörbe pedig laposodik, akkor érdemes a nyitás mellett határozni.

Az Európai Unió korábban ellenezte, hogy a tagállamok turistafolyosókat alakítsanak ki egymás között, azaz az országok egy bilaterális megállapodás értelmében megnyissák a határaikat a turisták előtt, de mostanra elfogadhatónak tartják ezt a gyakorlatot is.

Koronavírus-útlevéllel, turistafolyosókon tennék elérhetővé a tengerpartokat
Elképzelések már vannak azzal kapcsolatban, mikor és hogyan utazhatunk újra, de rengeteg a bizonytalanság, egységes szabályok híján pedig inkább káosz várható.

A javaslat szerint viszont nemzetiségi szabályokat nem szabad alkotnia. Ez azt jelenti, hogy ha Ausztria június 15-től valóban beengedi Németországból az embereket, akkor nemcsak a németeket, hanem az összes EU-állampolgárt fogadniuk kellene a szomszédból.

A dokumentumcsomag szerint a kontaktkövető alkalmazások használata szabadon választható lenne. Ezzel együtt a rendszert átláthatóvá, központosítottá tennék, tehát külföldön is értesítést kapna mindenki arról, ha valószínűleg fertőzöttel érintkezett, függetlenül attól, hogy milyen szoftvert használt. Ezeket tehát össze kellene hangolni. Több ázsiai országban, például Dél-Koreában is ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően sikerült elejét venni a járvány berobbanásának.

A tagállamok kormányainak azt javasolják, fontolják meg, hogy az emberek szabadon látogathassák az unión belül más országokban élő családtagjaikat és szeretteiket. Amennyiben a javaslatot elfogadják, június 15-ig zárva tartják az EU külső határait. Arra vonatkozóan egyelőre nem közöltek terveket, hogy a kontinensen kívülről érkező turistákat hogyan engednék be, ha egyáltalán beengednék.

Az Európai Bizottság közlése szerint nem kötelezik a légitársaságokat arra, hogy a középső üléseket szabadon hagyják, de előírnák minden járaton és repülőtéren a maszkviseletet. A dokumentum szerint ösztönöznék az utasokat az online becsekkolásra, előírnák a legalább másfél méteres távolságtartást a biztonsági ellenőrzéseknél és a poggyászok leadásánál illetve átvételénél, betiltanák az ételek és italok árusítását a fedélzeten, rendszeresen kellene fertőtleníti a gépeket, a beszállás pedig csak egyetlen ajtón működhetne, vagy az elsőn, vagy a hátsón.

A kormányok ezzel együtt is dönthetnek úgy, hogy üresen hagyatnak székeket akár repülőkön, buszokon, vonatokon vagy hajókon a távolságtartás betartása érdekében, és szétültethetik saját hatáskörben azokat, akik nem egy háztartásban élnek.

A csődközelbe jutott légitársaság többszöri kérése ellenére sem vezetnék be azt, hogy a törölt járatok miatt visszajáró összegeket voucherben térítsék meg utasaiknak a cégek. Továbbra is kérhetik tehát majd az emberek a pénzbeli kártérítést, ugyanakkor megjegyzik, a vouchereket a lehető legvonzóbbá kell tennie a társaságoknak. Ezt úgy lehet többek között megtenni, ha azok beváltására nem szabnak időkorlátot.

A nyári csúcsszezonra az Európai Bizottság létrehozna egy bárki számára elérhető online interaktív térképet, amin nyomon követheti az aktuális utazási és határkorlátozásokat, ezzel is biztonságosabbá téve a közlekedést.

A szervezet arra szólítja fel a tagállamokat, hogy készítsenek tervet egy esetleges második hullámra. Azt javasolják, a turistákat csak abban az esetben szabad beengedni, ha a megfelelő óvintézkedések, mint például a távolságtartás érvényben maradnak.

Ajánlásokat tesznek majd közzé továbbá hamarosan a szállodák számára a vendégek és a munkavállalók védelmének érdekében. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, tisztában vannak vele, hogy az európaiak várják a nyarat és utazni szeretnének, de nem szabad fegyelmezetlennek lenni, másként az eddigi erőfeszítések semmivé válnak.

Bár az Európai Bizottság javaslatai nem kötelező érvényűek a tagállamokra, a turisztikai szezon közeledtével azt várhatóan a legtöbben megfogadják.

Az Európai Unió nyolcmilliárd eurós alapot hoz létre a turisztikai szektorhoz tartozó százezer kisvállalkozás számára, hogy a szezon kezdetéig biztosítsák a fennmaradásukat.

Kihirdették a görögök, hogy nyaralhatunk idén az országukban
Jó néhány szabályozás vonatkozik majd a turistákra.

Kiemelt kép: Christina ASSI / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik