Nagyvilág koronavírus

5-ből 1 New York-i átesett már a koronavíruson

New York városának húsz százaléka átesett már a koronavírus-fertőzésen, derült ki az előzetes szerológiai tesztek eredményeiből – írja a The New York Times. Andrew M. Cuomo kormányzó szerint ez azt jelenti, hogy szélesebb körben terjedt a vírus a városban, mint korábban gondolták.

A vártnál korábban érhetett el a koronavírus Amerikába
A szakértők két nagyon korai halálesetet azonosítottak.

A teszteket 3000 emberen végezték el. Statisztikailag az eredmények azt jelentik, hogy nagyjából 2,7 millió New York-i esett már át a fertőzésen. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a halálozási ráta sokkal alacsonyabb, mint amennyire most számolják.

Kép: Johannes EISELE / AFP

Bár a szerológiai tesztek egy részének megbízhatósága kérdéses (ebben a cikkünkben részletesen írtunk is róla, miért), New York elkezdte bevizsgáltatni a használni kívánt teszteket a kormány beleegyezésével, ezért hitelesnek mondhatók az eredmények.

A világtörténelem legsikeresebb járványvédekezése zajlik éppen
Az egész egy furcsa emberkísérlet, hiszen mindegyik ország máshogy válaszol a járványra.

Szakértők szerint a hiteles és pontos szerológiai tesztelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdaság újraindítására biztonságos terveket alkothassanak, és visszaengedhessék az embereket dolgozni. A tesztelés regionálisan is segíthet megérteni a vírus terjedését, ezzel nem egységes, hanem a lokális helyzetre való tekintettel speciális intézkedéseket is lehet hozni.

A New York-i eredmények beigazolják a Northeastern University korábbi kutatását, ami úgy számolta, hogy a vírus már februárban megjelent az USA nagyobb városaiban, így New Yorkban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik