Nagyvilág koronavírus

Andrew Cuomo: Több millió tesztet kellene elvégezni a korlátozások enyhítése előtt

Több millió vírustesztet kellene elvégezni, még a kijárási korlátozások enyhítése előtt – jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokásos napi sajtótájékoztatóján pénteken.

A kormányzó az enyhítések előfeltételének mondta a vírustesztek és a szerológiai tesztek elvégzését.

Ez hetek kérdése, nem várhatunk vele hónapokig

– fogalmazott. Elismerte ugyanakkor, hogy jelenleg nincs erre kapacitás, és nemcsak az általa irányított államban, hanem az egész Egyesült Államokban sem.

A vírusteszttel azt állapítják meg, hogy fertőződött-e az illető, a szerológiai teszt pedig azt mutatja ki, hogy van-e a szervezetében ellenanyag, noha nem küszködött a fertőzés tüneteivel és nem is betegedett meg.

Cuomo kifejtette: a társadalmi távolságtartás és a kijárási korlátozások enyhítésének fokozatosan kell megtörténnie. Kifejtette, hogy New York államban több mint kilencmillió embert kell majd ismét munkába állítani. Ehhez és a tesztek és szerológiai vizsgálatok elvégzéséhez egyaránt a szövetségi kormány segítséget kérte.

Tömegsírokba temetik a Covid-19 áldozatait New Yorkban
A városban már a kórházak mellé beállított 44 hűtőkamion is megtelt holttestekkel.

Kérte Donald Trump amerikai elnököt arra is, hogy a védelmi termelési törvény értelmében még több magánvállalatot kényszerítsen a szükséges orvosi segédeszközök és védőfelszerelések gyártására.

Jelenleg változatlanul New York államban a legmagasabb a diagnosztizált fertőzések és a halálozások száma. Az államban péntek délelőtti adatok szerint több mint 160 ezer fertőzöttet és csaknem 9 ezer halálos áldozatot regisztráltak.

(MTI, kiemelt kép: Michael Loccisano/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik