Nagyvilág koronavírus

Trump sejtelmesen azt mondta, tudják, honnan ered a koronavírus

Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport kedd esti sajtókonferenciáján, részletezve a bevándorlás átmeneti felfüggesztésére vonatkozó döntését, kifejtette, hogy a bevándorlási kérelmek felfüggesztése 60 napig lesz érvényben, az csakis a zöldkártyát igénylőket érinti és az idénymunkára az Egyesült Államokba érkezőkre nem vonatkozik majd.

A 60 nap eltelte után az elnöki rendeletet felülvizsgálja, és az érvényét akár meg is hosszabbíthatja – mondta Trump, hozzátéve, hogy a rendelet szövege még készül, és szerdán írja alá.

Trump a rendelet gazdasági hatásaira helyezte a hangsúlyt, kiemelve, hogy az az amerikai dolgozókat védelmezi.

Az Egyesült Államoknak először az amerikai dolgozókról kell gondoskodnia

– fogalmazott, és aláhúzta, hogy az országban jelenleg amerikaiak milliói maradtak munka nélkül a járvány miatt.

Helytelen és igazságtalan lenne, ha a vírus miatt elbocsátott amerikaiak helyett külföldről beözönlő bevándorlókat vennének fel

– mondta.

A járványhelyzetről szólva Trump leszögezte: látja a fényt az alagút végén, sőt, rengeteg fényt lát az alagút végén. Megismételte korábbi álláspontját, amely szerint az amerikaiak aggódnak, és mielőbb szeretnének visszatérni a munkába.

Pénzt akarnak keresni, gondoskodni akarnak a családjukról

– jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy körülbelül 20 tagállam – az amerikai lakosság mintegy 40 százaléka – már arra készül, hogy a biztonságra ügyelve ismét beindítsa a gazdaságát.

Két hete nem haltak meg ilyen kevesen koronavírusban az USA-ban
Hamarosan több államban is újraindítják a gazdaságot.

Az elnök dicsérte a percekkel a sajtókonferencia előtt a szenátusban egyhangúlag elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, amelyből a kisvállalkozásokat, a farmereket és az állattenyésztőket, továbbá a kórházakat is segítik majd. A sajtókonferencián jelen lévő Steve Mnuchin pénzügyminiszter megjegyezte: a csomagtervben példátlan mennyiségű pénz áll rendelkezésre a vírustesztekre. A csomagban 25 milliárd dollárt különítettek el vírustesztek finanszírozására.

Mnuchin elmondta azt is, hogy azok a vállalatok, amelyeknek volt pénz a kaszájukban és igénybe vették a kisvállalkozásoknak nyújtott állami segítséget, vissza kell majd fizetniük a pénzt.

A kormányzati szándék nem a jó likviditással és jelentős erőforrásokkal rendelkező vállalatok megsegítése volt

– szögezte le. Ezzel összefüggésben Donald Trump azt közölte, hogy a Harvard Egyetemnek, amely 9 millió dolláros segítséget vett igénybe a kisvállalkozásokat segítő kormányzati programból, szintén vissza kell fizetnie ezt az összeget, mert közben kiderült, hogy az egyetem 40 milliárd dollár értékű támogatásokat kapott máshonnan. Mint mondta: az összeg visszafizetésére személyesen fogja megkérni a Harvard Egyetemet.

Az új típusú koronavírus eredetét firtató újságírói kérdésre Trump részletekbe nem bocsátkozva azt válaszolta:

Úgy gondoljuk, tudjuk, honnan ered, és erről valószínűleg még sokat beszélünk majd.

Deborah Birx, a kormányzati munkacsoport egyik orvos tagja a sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy a járvány ősszel kiújulhat.

Stephen Hahn, az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője kitért a veteránügyi minisztérium által kedden délután nyilvánosságra hozott jelentésre, amely szerint az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség gyógyítására alkalmazott hidroxi-klorokin alkalmazásáról az orvosoknak az egyes betegek állapota szerint kell dönteniük. A malária és egyes súlyos immunbetegségek kezelésére használt szer súlyos esetekben nem teszi elkerülhetetlenné a lélegeztetőgép alkalmazását – állapította meg a minisztériumi tanulmány. Hahn mindazonáltal leszögezte, hogy a tárca felmérése kis létszámú eset vizsgálatán alapul, és a hidroxi-klorokin hatásosságának megállapításához az FDA-nek további klinikai vizsgálatokra van szüksége.

New York Times: sokkal, de sokkal több koronavírusos halott lehet a hivatalosnál
11 ország több évre visszamenő statisztikáját elemezték.

Kiemelt kép: MANDEL NGAN / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.