Nagyvilág koronavírus

New York Times: sokkal, de sokkal több koronavírusos halott lehet a hivatalosnál

Több évre visszamenőleg vizsgálta meg a New York Times Hollandia, Spanyolország, Indonézia, Törökország, Franciaország, Svédország, Belgium, Anglia, Wales, Svájc és az Amerikai Egyesült Államok halálozási adatait, hogy kiderítse: vajon mennyire reálisak a jelenlegi, hivatalos adatok a koronavírus áldozatairól.

A koncepció az volt, hogy megnézik a korábbi évek átlagát és megnézik az idei adatokat, a kettő közti különbséget pedig összevetik a hivatalos koronavírusos halálozási adatokkal.

Ebből pedig az kerekedett ki, hogy a korábbi évek átlagánál jóval többen haltak meg mindenhol, mint amennyit hivatalosan jelenleg a koronavírus számlájára lehet írni. Azaz: vélhetően még az ismertnél is többen haltak meg a járványban.

  • A vizsgált időszakban Spanyolországban például 66 százalékkal volt magasabb a halálozási szám a korábbi évek átlagánál átlagnál. Ez 19 ezer 700-zal több halált jelent, de ebből csak 12 ezer 401 a regisztrált koronavírus halott. Azaz: 7300 többlethalál oka megmagyarázatlan.
  • New Yorkban 17200 ember halt meg a mért majdnem egy hónap alatt, ez háromszorosa a korábbi halálozási átlagnak, azonban „csak” 13 ezer 240 esetben regisztrálták a koronavírus-járványt.

A New York Times szerint a „kérdéses” esetek mögött a koronavírus állhat, ugyanakkor nem vélik úgy, hogy szándékos lenne az „elhallgatás”. Egyszerű, gyakorlati oka van: sokan ugyan a koronavírus kórházi regisztrációja nélkül haltak meg, azaz úgy haltak meg, hogy előtte nem tesztelték őket.

Képünk illusztráció: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik