Nagyvilág koronavírus

Trump bátor: nem vesz föl szájmaszkot

Ami ennél fontosabb: a szövetségi kormány azok kezelését is kifizeti a kórházaknak, akiknek nincs egészségbiztosításuk.

Az USA elnöke nem fog viselni maszkot.

Donald Trump erről a vírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket és a betegség kezelését összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján beszélt a washingtoni Fehér Házban pénteken.

Ami pedig a többi embert illeti, azt mondta:

ajánlott, de nem kötelező a szájmaszkok viselése az új típusú koronavírus-járvány idején az Egyesült Államokban.

Közölte továbbá:

  • hogy a járványügyi és betegségmegelőzési központ legújabb ajánlása értelmében minden nyilvános helyen javasolt az arcmaszk viselése;  ez nem érvényes az úgynevezett N95-ös, vagyis orvosok által használt speciális védőmaszkra, amelyet egyébként már az Amazon internetes áruház is csak a kórházak közvetlen megrendelésére szállít
  • a maszkok viselése nem helyettesítheti a társadalmi elkülönülés előírásait
  • a védelmi termelési törvény felhatalmazását igénybe véve rendeletet írt alá az N95-ös, tehát orvosi maszkok és más orvosi segédeszközök exportjának tilalmáról.

Alex Azar, az egészségügyért és emberi erőforrásokért felelős miniszter pedig arról szólt, hogy: egyetlen koronavírusos betegnek sem kell aggódnia a kórházi költségek miatt, ugyanis a szövetségi kormány azoknak a kezelését is kifizeti a kórházaknak, akiknek nincs egészségbiztosításuk.

Deborah Birx járványtani professzor, a kormányzati munkacsoport egyik tagja adatokkal is szolgált a sajtókonferencián, úgymint:

  • a keleti parti Connecticut államban például az elmúlt 24 órában 64 százalékkal megugrott a koronavírussal diagnosztizáltak aránya
  • a vírusfertőzés a levegőben, cseppfertőzéssel terjed, akár úgy is, hogy egy fertőzött ember beszélget és kilélegzi a vírust
  • a megfertőződöttek jó részének egyáltalán nincsenek tünetei.
  • még csak becslések sincsenek arról, hogy hány tünetmentes fertőzött lehet országszerte
  • a szakemberek olyan teszten dolgoznak, melynek segítségével kideríthetik, kinek a szervezete lehet ellenálló a fertőzésre.

Donald Trump újságírói kérdésekre válaszolva az előző elnök, Barack Obama vezette kormányzatot okolta azért, hogy az Egyesült Államok nem volt jobban felkészülve a járványra. Mint fogalmazott:

a polcok üresek voltak, nem voltak raktáron orvosi segédeszközök.

Szerinte az előző kormányzat mérhetetlen sokat költött háborúkra, például a Közel-Keleten ahelyett, hogy az egészségügyre vagy a rendkívül rossz állapotban lévő infrastruktúra megjavítására fordította volna az erőforrásokat.

Az elnök hangsúlyozta: a járvány miatt nem halasztják el a novemberi elnökválasztást, arra november harmadikán sor kerül.

Ami pedig a kedden, Wisconsinban tervezett előválasztást illeti, leszögezte: ez tagállami hatáskör, a kormányzó dönt róla. Elmondta: nem híve a levélben történő szavazásnak, amelyet a demokraták szorgalmaznak, mert ez szerinte sok visszaélésre ad lehetőséget. Hozzáfűzte, hogy a fényképes igazolvánnyal kísért voksolást támogatja.

Az amerikai olajipari cégek vezetőivel péntek délután folytatott megbeszéléseiről elmondta: a kormány igyekszik segíteni a vállalatokon, és nem került szóba a kitermelés visszafogása.

Mindeközben a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek esti összesítése szerint az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt csaknem 1500-zal nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

És még néhány adat az országból:

  • a vírus okozta betegségbe immár 7406 amerikai halt bele
  • összesen 277.943 fertőzöttet diagnosztizáltak
  • Oregonban egy 104 éves férfi meggyógyult, neve: William “Bill” Lapschies; március 5-én diagnosztizálták nála a vírust, majd nyomában a tüdőgyulladásos megbetegedést.

William Barr igazságügyi miniszter közleményben jelentette be, hogy a járvány miatti helyzetben a szövetségi büntetés-végrehajtási intézet megkezdi a legrosszabb állapotban lévő vírusfertőzöttek és a már megbetegedett fogvatartottak házi őrizetbe bocsátását. Az intézkedés egyelőre egy louisianai, egy ohiói és egy connecticuti börtönben fogvatartottakat érinti. A tárcavezető azt követően hozta meg a döntést, hogy a louisianai börtönben öt elítélt, az ohióiban pedig két fogvatartott meghalt a kórban.

A szövetségi büntetés-végrehajtási intézet már a hét elején példátlan lépésre szánta el magát: az ellenőrzése alá tartozó 122 börtönben 14 napi karanténra kötelezte a rabokat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy senki nem hagyhatja el a celláját. A börtönökben ugyanis eddig 91 elítéltnél és a börtönszemélyzet 50 tagjánál mutatták ki a vírust.

Kiemelt kép: Win McNamee/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik