Nagyvilág

Trump állítja: hamarosan megkezdődik a víruselleni szer tesztje

Hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban – mondta az amerikai elnök helyi idő szerint hétfő este a Fehér Házban.

 Donald Trump a járványellenes harc kormányzati munkacsoportjának szokásos napi sajtótájékoztatóján kifejtette: már létező gyógyszereket próbálnak tesztelni, hogy vajon együttes alkalmazásuk mennyiben alkalmas a betegség kezelésére.

Mint mondta, az egyik ismert maláriaellenes gyógyszert kombinálják egy másik készítménnyel.

Trump leszögezte: “nem engedi”, hogy ez a vírus hosszú távú gazdasági-pénzügyi problémává váljon az Egyesült Államok számára, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) egyelőre 15 napig érvényes előírásainak lejárta után pedig felülvizsgálja az érvényben lévő intézkedéseket, korlátozásokat, és a kormányzat akkor hoz majd döntést arról, hogyan indítsa be ismét az amerikai gazdaságot. Utalt arra, hogy a kongresszusban a republikánusok és a demokraták éppen most tárgyalják az ezermilliárd dollárnál is nagyobb összegű gazdaságélénkítési tervezetet, amely a járvány okozta gazdasági visszaesést kívánja enyhíteni.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok különböző térségeit nem egyformán sújtja a járvány: a középnyugati államokban jóval kevesebb a megbetegedés, míg a járvány epicentruma a keleti és a nyugati parton, Kaliforniában és New Yorkban alakult ki.

Kiemelt kép: Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2020. március 22-én. Az Egyesült Államokban eddig 35 060 új tipusú koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, 457-en belehaltak a betegségbe. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik